Actualitate

A murit criticul de cinema Roger Ebert câştigător al premiului Pulitzer

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/05/roger-ebert.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Americanul Roger Ebert, primul critic de cinema recompensat cu prestigiosul premiu Pulitzer, a murit joi de cancer, la vârsta de 70 de ani, a anunţat Chicago Sun-Times, ziar la care a lucrat peste 40 de ani.

Preşedintele Barack Obama a afirmat că “cinematografia nu va mai fi la fel fără Roger Ebert. Roger întruchipa cinematografia. Când nu-i plăcea un film, era cinstit. Când îi plăcea, făcea demonstraţia - prindea puterea unică a filmului ca să ne ducă în locuri magice”, a scris Obama într-un comunicat.


Ziaristul, care activa în presa scrisă, televiziune şi pe internet şi a cărui apreciere era dorită de toţi cineaştii, a început să lucreze la Chicago Sun-Times în 1967, aminteşte AFP.  A fost primul critic de cinema care a primit un premiu Pulitzer, în 1975, pentru calitatea criticilor sale.

Regizorul Martin Scorsese, care lucrează la un film consacrat criticului, a spus că moartea lui Ebert este “o pierdere imensă pentru cultura filmului şi a criticii de film”. “Este o pierdere şi pentru mine personal. Roger a fost mereu un sprijin, a fost mereu lângă mine când am avut cea mai mare nevoie, când acest lucru conta cu adevărat - la început, când fiecare cuvânt de încurajare era preţios”.


Cineastul Steven Spielberg a spus la rândul lui: “Roger adora filmele. Erau viaţa lui...Scria cu pasiune şi cu o cunoaştere aprofundată a filmului şi a istoriei lui”.

Roger Ebert, care se lupta de mulţi ani cu cancerul la tiroidă şi la glandele salivare, anunţase marţi pe blogul său că îşi suspendă temporar activitatea. Preciza în schimb că va lucra în continuare la îmbunătăţirea site-ului său internet, rogerebert.com, care urma să cuprindă arhiva sa de 10.000 de articole de critică de film. “În această zi de reflecţie vă spun din nou: vă mulţumesc că m-aţi însoţit în această aventură. Ne vedem la cinema”, încheia el.

abonare newsletter