Actualitate

FOTO, VIDEO: Maşina clujeană care va rula pe marile circuite de Formula 1 din acest an

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/05/masina f1 m 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au finalizat construirea primei maşini de Formula 1 fabricată în cadrul Universităţii. <br /></strong></p>

La proiectul început în urmă cu cinci luni au lucrat 10 persoane, printre care şi doi studenţi. Cu toate că maşina mai trebuie să treacă câteva teste în Germania, inginerii de la UTCN sunt convinşi că “anul acesta, bineînţeles, că va intra pe circuit”.


Potrivit profesorului Nicolae Bâlc, director de departament la Facultatea de Construcţii de Maşini din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, firma din Germania pentru care maşina a fost făcută rămâne secretă, dar dacă aceasta va trece testele se va întoarce la Cluj-Napoca pentru lansarea oficială.

“Este prima maşină de Formula 1 fabricată la Universitatea Tehnică din Cluj. Până acuma am fabricat diferite piese componente dar de data aceasta am asamblat corect şi complet o maşină de Formula 1 care peste 2-3 zile va ieşi pe roţi, chiar dacă împinsă deocamdată, pentru că motor nu are, motorul este fabricat de o altă firmă şi va fi echipată în Germania. Vă întrebaţi probabil de ce la Cluj? De ce la Facultatea de Construcţii Maşini se fabrică prima maşină de Formula 1 în cadrul Universităţii Tehnice? O primă condiţie sunt specialiştii. Paul Bere, colegul meu, şi-a făcut doctoratul la TCM Cluj în fabricaţia materialelor compozite armate cu fibre de carbon. După ce şi-a făcut doctoratul a lucrat câţiva ani în Formula 3, Formula 1 şi practic se întoarce la Universitate din privat. Nu am putea face aşa ceva din finanţări proprii şi ne bucurăm că putem lucra cu firme din Germania cu care putem să dezvoltăm cunoştiinţe pe care pe urmă le transmitem şi studenţilo”, povesteşte Bâlc.


Cum a ajuns Clujul să construiască maşini de Formula 1

Ideea construirii acestei maşini a venit în urma colaborării dintre Paul Bere şi această firmă din Germania. Paul Bere a fost angajat ca şi cercetător postdoctoral şi în cadrul acestor studii, a efectuat o mobilitate anul trecut în august la firma aceasta.

“Se pare că i-a uimit acolo cu ce ştia să facă. El a reuşit să obţină acest contract prin care noi am primit, nu doar fabricaţia unor piese componente, dar de data asta în loc să livrăm piesele acolo ne-au livrat ei ce ne lipsea. Contractul a fost să asamblăm complet, corect, maşina la Cluj. Mai greu a fost să primim anumite componente pe care noi nu le-am putut fabrica aici. Să nu vă închipuţi că cineva poate într-un laborator, nici măcar în Germania, să fabrice acolo totul. Şi ei comandă motorul, cutia de viteze, suspensia, cauciucurile, norocul a fost că nu a trebuit noi să le căutăm şi să le comandăm ci ne-au fost furnizate de către firma germană. Până luni sau marţi maşina va fi preluată de firma din Germania. Motor nu are, are cutie de viteze, are suspensie, dar nu și motor”, mai povesteşte Bâlc.


 

4 milioane de euro un prototip de Formula 1

Acest proiect a început în urmă cu aproximativ cinci luni, în noiembrie 2012. La construirea acestui monopost au contribuit 10 persoane, dintre care doi studenţi. Maşina va pleca pe platformă de la UTCN, va fi echipată cu motor, instalaţie hidraulică, instalaţie electrică după care vor fi efectuate teste aerodinamice în Germania, teste pe pistă, teste de impact.


“De data asta am fost norocoşi şi am avut un timp mai lung la dispoziţie, în câteva proiecte anterioare termenul era de 2-3 luni. În curând discuţiile cu firma parteneră din Germania sunt ca, după ce maşina va pleca în Germania, va fi supusă la teste aerodinamice, pe pistă, va fi echipată cu instalaţii electrice, hidraulice, care nu sunt acuma pe ea, ea va fi înfoliată în Germania şi atunci va avea toate reclamele firmei pe ea, atunci va fi adusă la Cluj pentru lansarea oficială. Maşina va fi evaluată după toate regulile, inclusiv cântărire, greutate. În caz că noi am făcut-o prea mică va trebuie să se adauge plumb în podea ca să se ajungă la greutatea respectivă. Toate detaliile ţin de firma germană care o face. Dacă totul va fi ok cu testele la care va fi supusă, va fi adusă înapoi la Cluj pentru o lansare oficială. Dacă monopostul acesta construit de noi va întruni toate condiţiile atunci va rula pe pistă, cel mai probabil în 2014”, a mai precizat profesorul Nicolae Bâlc.

Inginerii de la UTCN, fani de Formula 1

“Nu pot să vă spun câţi bani s-au investit în construcţia maşinii, în schimb, pot să vă spun că, în final, un prototip de Formula 1 se ridică la câte milioane de euro, între 2 şi 4 milioane de euro, depinde cât de multe elemente noi aduc. Toate sunt foarte scumpe dar nu pot să vă spun exact o anumită piesă componentă şi evident nici costul final. Eu pot să vă spun exact ce am făcut noi. Noi ce am realizat aici este fabricaţia diferitelor componente de la caroserie, roată şi asamblarea completă a caroseriei, dar costurile evident mari sunt motorul, cutia de viteză este aici, dar nu am fabricat-o noi, ne-a fost trimisă de firma parteneră. Sunt şi fan Formula 1, dar cel mai mare fan de Formula 1 este Paul Bere şi el este de fapt eroul şi specialistul acestei poveşti de succes”, a mai declarat directorul de departament la Facultatea de Construcţii de Maşini.


Din ce e făcută maşina

Inginerii explică în ce a constat munca lor: “Noi am început să lucrăm la partea din faţă, respectiv la bot şi la partea de aripă faţă. Este schimbat unghiul de incidenţă şi profilul fiecăruia, la fel şi forma. Toatele elementele sunt realizate din fibră de carbon. Structura botului este o structură complexă dintr-un material compozit de structură sandwich, tot aşa fibră de carbon, partea care implică siguranţa pilotului, o parte deosebită, tot aşa realizată din fibre de carbon, practic în cazul unui impact, partea unde să pilotul nu se deteriorează sau sunt şanse foarte mici să se deterioreze. Această parte este şi supusă iniţial unui test de impact, iar dacă nu trece acest test, maşina nu se va dezvolta şi atunci va trebui să regândim straturile care se suprapun trebuie reanalizate şi făcută o proiectare mai laborioasă. În partea de mijloc sub capotă va fi dispus motorul, acesta va fi livrat de firma producătoare de motoare care o va stabili colaboratorul nostru, iar în partea din spate este dispusă cutia de viteze, cutia este montată care asigură mişcarea roţilor prin intermediul a două planetare. Pe partea de suspensie este fixată de cutia de viteze iar în partea din spate mai avem şi aripa spate care asigură apăsarea pe puntea spate şi păstrarea maşinii pe sol”, povesteşte Paul Bere, cel care a avut cea mai mare contribuţie la construirea maşinii.

Cum vor scoate monopostul din laborator

Inginerii au găsit şi soluţia pentru a scoate maşina din laborator. „Noi demult ne-am propus să amenajăm un laborator special pentru aşa ceva dar mă tem că nimeni nu ne-a crezut că vom fi în stare să facem aşa ceva. Peretele din spate îl vom demonta, este pe structură de termopan, practic nu va fi nicio problemă, dar eu sper că după ce toată lumea va vedea povestea noastră de succes vom primi şi mai mult sprijin să avem un laborator unde chiar să poată ieşi cu motorul pornit maşina”, spun inginerii.

Citiţi în ediţia de luni (8 aprilie) a ziarului Monitorul de Cluj despre alte 13 maşini de Formula 1 realizate la Cluj-Napoca care în prezent rulează pe marile circuite.

“Asta este a 14 maşină livrată de la Cluj pentru Formula 1 şi pentru diferite firme din Formula 1, unele sunt încă pe circuit, altele s-au desfiinţat, vândut. Deşi în Formula 1 se investesc mulţi bani, cursa de la Le Mans este cursa supremă”, mai adaugă inginerii de la UTCN.

 


abonare newsletter