Actualitate

Vezi de la ce BOLI MOR cei mai mulţi dintre CLUJENI

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/05/bolnavi spital.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În anul 2012, la nivelul judeţului Cluj, 60% din totalul deceselor au fost cauzate de bolile aparatului circulator, în creştere cu 3% faţă de anul 2011, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj. </strong></p>

 


Anul trecut, din datele raportate de medicii de familie din judeţul Cluj în ceea ce priveşte afecţiunile cronice, pe primul loc s-a situat hipertensiunea arterială cu o prevalenţă de 12,7%, în creştere faţă de 2011 (12,5%).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis ca tema  Zilei Mondiale a Sănătăţii, 7 aprilie, să fie hipertensiunea arterială. Hipertensiunea arterială a fost identificată ca una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică. Această boală afectează unul din trei adulţi, mai mult bărbaţii decât femeile. Sloganul acestei zile este: ''Verifică-ţi tensiunea arterială. Elimină-ţi riscul de infarct de miocard şi accident vascular cerebral''.


Tensiunea arterială joacă un rol vital în asigurarea oxigenului şi substanţelor hrănitoare necesare organismului. Sângele ajunge sub presiune în tot organismul. Această presiune este realizată de relaţia dintre activitatea de pompare a inimii, rezistentă patului vascular şi vâscozitatea sângelui.

Când se măsoară tensiunea arterială, primul număr  este tensiunea sistolică, care reprezintă valoarea cea mai mare a tensiunii, iar al doilea număr - tensiunea diastolică- reprezintă perioada când inima este în repaus între bătăi. Valorile optime sunt 120/ 80. Dacă valorile sunt constant 140/90 sau mai mari este diagnosticată hipertensiunea  arterială. Presiunea arterială crescută suprasolicită arterele şi inima crescând riscul de atac de cord, accident vascular cerebral şi boli de rinichi. Această afecţiune este responsabilă de 13% din totalul deceselor la nivel mondial. Hipertensiunea arterială cauzează 22% din totalul infarcturilor de miocard în Europa de vest şi 25% în Europa Centrală şi de Est.


Factorii de risc. pentru presiunea sanguină crescută sunt dieta bogată în grăsimi saturate, consumul excesiv de sare, sedentarismul, fumatul, consumul exagerat de alcool, antecedentele familiale, vârsta peste 65 ani.

abonare newsletter