Actualitate

"Poarta iadului", descoperită de arheologii italieni în oraşul antic Hierapolis

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/04/gate-to-hell.jpg" border="0" alt="Sursă foto: www.news.com.au" style="float: left; margin: 2px 5px;" />"Poarta iadului", un străvechi sit de pelerinaj, considerat o poartă către lumea de dincolo, a fost descoperită de o echipă de arheologi în străvechiul oraş antic Hierapolis, aflat în prezent în partea de sud-vest a Turciei. </strong></p>

Potrivit agenţiei de presă italiene ANSA, arheologii care efectuau săpături în oraşul antic Hierapolis au descoperit celebrul "Plutonium" sau "Poarta lui Pluto", un străvechi sit de pelerinaj despre care oamenii din Antichitate credeau că reprezintă intrarea în iad. Având forma unei peşteri de mici dimensiuni, aflat în apropiere de templul dedicat zeului Pluto, "Plutonium"-ul a fost apoi asociat de-a lungul secolelor tot mai mult cu moartea, din cauza gazelor letale emanate de acea peşteră, informează www.huffingtonpost.com.


Francesco D'Andria de la Universitatea din Salento a anunţat această descoperire într-o conferinţă de presă organizată în Turcia, la jumătatea lunii martie, potrivit publicaţiei La Gazzetta Del Mezzogiorno.

Francesco D'Andria a declarat pentru Discovery News că a descoperit şi rămăşiţele străvechiului templu, o piscină folosită de pelerini şi o serie de scări în trepte.


"Am putut să constatăm puterile letale ale peşterii în timpul excavaţiilor. Mai multe păsări au murit atunci când au încercat să se apropie de intrarea caldă a peşterii, fiind ucise aproape instantaneu de fumul încărcat cu dioxid de carbon", a adăugat arheologul italian.

Emisiile de gaze toxice provenind din astfel de peşteri sunt considerate fenomene naturale, ele putând fi întâlnite şi în alte zone de pe Glob, în crăpături ale scoarţei terestre.


"Astfel de portaluri letale se găsesc şi în alte zone. Fără niciun dubiu, cea mai «cool» poartă a iadului din epoca modernă, aflată în Turkmenistan, arde de peste 40 de ani (geologii au creat-o accidental, atunci când au decis să aprindă un foc care să protejeze localnicii de gazele toxice, iar acel foc arde şi în ziua de azi)", a declarat arheologul Austin Considine.

Personaje celebre din Antichitate, precum oratorul roman Cicero şi geograful grec Strabus, au scris despre "Plutonium"-ul din Hierapolis în epocile în care au trăit. Alister Filippini, expert în istoria romană la Universitatea din Palermo, consideră că descoperirea din Hierapolis reprezintă un fapt excepţional, "care a confirmat şi a clarificat informaţiile pe care le aveam, care proveneau din literatura antică şi din surse istorice".


Hierapolis, aflat în apropiere de actualul oraş Pamukkale din Turcia, a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi este un sit vizitat în fiecare an de 1,5 milioane de persoane. Arheologul Francesco D'Andria, care face săpături de mulţi ani în această regiune, a anunţat în 2011 că a localizat mormântul Sfântului Filip, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus.

Ultimele Stiri
abonare newsletter