Actualitate

Spaţiile din oraş ajunse în rutină, readuse la viaţă de arhitecţi

<p><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/05/desc 04-05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p><strong>Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala Transilvania vrea să revitalizeze Grădina Botanică prin proiectul Scena Urbană care include Poveşti din Grădină şi sculpturi cărţi care vor îmbogăţi grădina. Primăria Cluj-Napoca are în plan amenajarea în scop turistic a Cetăţuii, aflată în paragină în momentul de faţă. </strong></p>

 


Multe spaţii din oraş, obiective turistice importante nu beneficiază de suficientă atenţie atât din partea vizitatorilor cât şi din partea celor care le administrează astfel că în ultimii ani au intrat în rutină şi nu reuşesc să mai aducă nimic nou sau spectaculos publicului.

Un grup de arhitecţi clujeni, membri ai Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala Transilvania a decis să scoată din rutină mai multe spaţii din oraş. Au început să lucreze la revitalizarea obiectivelor, sub numele de Scena Urbană, anul trecut, primul pe listă fiind Cetăţuia, iar anul acesta a venit rândul Grădinii Botanice. Arhitecţii clujeni nu se vor opri aici, anul viitor au în plan reavitalizarea altui spaţiu „uitat”. Acesta rămâne însă deocamdată o surpriză.


 

Scena urbană cu Poveşti din Grădina Botanică

Daniela Maier, vicepreşedinte OAR Transilvania şi coordonatorul proiectului afirmă că în Grădina Botanică va fi realizat spectacolul „Poveştile Grădinii Botanice” care sunt de fapt poveştile trecătorilor ei. Evenimentul va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, iar intrarea este liberă.


„Ne vom bucura de povești ţinute tainice de Gradină și rememorate de autorii lor de suflet, cei care le-au trăit colindând aleile umbrite. Printre povestitori se numără: Ștefan Nagy, Ileana Negru, Cornel Udrea, Virgil Mihaiu, Alexandru Laszlo, Vasile Cristea, Horia Bădulescu, Florin Berceanu, Nicolae Hâncu, Bogdan Marișca, Vasile Mitrea și alții, cu participarea ca moderator –povestitor a domnului profesor Ovidiu Pecican”, a afirmat Daniela Maier.

Organizatorii Scenei Urbane au subliniat că poveştile ne „aparţin nouă, celor care ne-am trăit acolo un prim sărut sau declaraţie de dragoste, ne-am inagurat jurnale sau condus iubite. A le spune, a le scrie, înseamnă a aduce la lumină un tezaur ascuns de emoţii şi semnificaţii şi a le însuma pe toate acestea pentru a reda viaţa aleilor şi cotloanelor umbrite”.


Sculpturi carte în Grădina Botanică

Programul de sâmbătă include şi inaugurarea primei sculpturi carte din cele pe care artistul francez Denis Tricot le va realiza în incinta Grădinii, şi momente speciale susţinute de artista Ileana Crucer la harpă şi de Ansamblul de Chitare al Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Până în septembrie, artistul francez va avea mai multe sculpture carte, din lemn, care vor fi montate în Grădina Botanică, iar vizitatorii sunt invitaţi să îşi scrie gândurile pe ele.

Cetăţuia, amenajată în scop turistic de autorităţile locale

Dacă Cetăţuia a intrat anul trecut în atenţia OAR Transilvania şi a fost revitalizată prin spectacole şi alte activităţi şi autorităţile locale au planuri pentru readucerea la viaţă a acestui obiectiv turistic important. La începutul acestui an, primarul Emil Boc a declarat că în 2013 va începe amenajarea Cetăţuii în scop turistic unde ar putea fi amenajat un teatru de vară.


În acest moment, „zona se află într-o stare deplorabilă, scările şi aleile sunt distruse aproape complet şi acoperite de vegetaţie, lipsesc stâlpii de iluminat, coşurile de gunoi şi mai ales băncile, iar porţile Cetăţuii au devenit depozite pentru gunoaie şi adăpost pentru oamenii străzii”, după cum se arată chiar într-o hotărâre de consiliu de local de anul trecut.

Ultimele Stiri
abonare newsletter