Actualitate

Percheziţii în Cluj: Spălau bani prin intermediul Bisericii

<p><strong>Ofiţerii BCCO Târgu Mureş şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş efectuează simultan, joi, 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe din ţară, la locuinţele mai multor persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), percheziţiile au loc pe raza localităţilor Târgu Mureş (9), Reghin (2), Iernut (1) - toate din judeţul Mureş, în Braşov (2), în Cluj-Napoca (1), Oradea (2), Iaşi (2), Vaslui (1) şi Bacău (3).

Documentul relevă că activitatea investigativă în cauză a început la data de 19 iunie 2012, când poliţişti BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat.

'În fapt, începând cu 19 octombrie 2010 şi până în prezent, în contul bancar al unei instituţii de cult au fost efectuate mai multe viramente bancare, cu titlul ,,sponsorizare', în sumă totală de 914.000 lei. Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză. Suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 lei. Astfel, în urma cercetărilor efectuate până în acest moment, s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit, în perioada de referinţă, doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul ,,sponsorizare' şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice', s arată în comunicatul IGPR.

Potrivit documentului, au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză care au încasat în conturile bancare personale, cu titlul ,,achiziţie tablă', ,,cherestea', ,,cv. tablă', ,,cv. răsaduri', ,,cv. ceară', ,,cv. muguri de pin', ,,răşină', ,,lemn iconostas' diferite sume de bani, direct din contul bancar al instituţiei de cult.

'Ca urmare, prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli ireale în contabilitate în sumă de 914.000 lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 lei, impozit pe profit şi impozit pe dividende. Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat faptul că transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţii comerciale, al instituţiei de cult, respectiv ale celor 17 angajaţi ai societăţii, au avut ca scop spălarea sumelor de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 lei (viramente iniţiate din patrimoniul societăţii comerciale)', se mai arată în documentul citat.

Aceeaşi sursă relevă că, în final, suma de 781.895 lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membrii grupului.


Cu ocazia percheziţiilor, poliţiştii vor pune în executare şi 17 mandate de aducere emise pe numele mai multor persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în spălarea banilor proveniţi din evaziune fiscală.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter