Actualitate

„Școala altfel”: „Din capitala Transilvaniei în Ţara Moţilor”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/03/02-altfel--hatieganu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Două școli, una din Cluj și celaltă din Câmpeni (Alba) au gândit pentru elevii lor un proiect cultural-sportiv de impact.

Elevii iubitori de sport de la Şcoala gimnazială din Câmpeni (Alba) şi „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca s-au întrecut, ieri, în cadrul proiectului intitulat „Din capitala Transilvaniei în Ţara Moţilor”, lansat de cele două unităţi de învăţământ, în mini-competiţii de handbal şi fotbal, cu convingerea că dictonul latin „Minte sănătoasă în corp sănătos” este pilduitor inclusiv în programul „Şcoala altfel”.


Cei 45 de şcolari din Câmpeni au fost însoţiţi de directoarea unităţii, Liliana Lazăr, şi de profesoara Otilia Petrea - o atletă de renume în tinereţe, laureată de mai multe ori la nivel naţional. Ea susţine că „activităţile sportive nu pot fi niciodată în vacanţă” şi cu o astfel de deviză îşi însufleţeşte mereu discipolii. Profesoara Otilia Petrea spune că elevii săi sunt „moţi din cap până-n picioare şi până la adânci bătrâneţe” şi, într-adevăr, ei au venit la Cluj-Napoca îmbrăcaţi în minunate costume tradiţionale de pe Valea Arieşului, iar la nici cinci minute după ce au coborât din microbuzul şcolar au fost gata să ofere un program artistic cu totul deosebit, cu folclor autentic, în coordonarea profesorului de muzică Gheorghe Bădău. Taraful de renume al şcolarilor din Câmpeni a interpretat o suită de ţarini moţeşti, piese din Banat specifice pentru instrumente de suflat, dar şi două piese de la Cluj, din Dealul Feleacului.

Parteneriat educațional

„Artiştii de pe scenă pe care îi admirăm acum în programul artistic sunt membrii Tarafului «Avram Iancu» şi sunt deosebit de talentaţi. Ansamblul instrumental este condus de profesorul de muzică Gheorghe Bădău şi este vestit în toată Ţara Moţilor”, spune, cu mândrie, profesoara Otilia Petrea, adăugând că parteneriatul educaţional interjudeţean „Din capitala Transilvaniei în Ţara Moţilor” se desfăşoară timp de un an şi include vizite reciproce, cu schimburi de experienţă şi activităţi sportive.


„Profesorii colegi şi elevii de la Şcoala gimnazială «Iuliu Haţieganu» din Cluj-Napoca ne-au făcut o primire emoţionantă. La rândul nostru, am venit cu bucuria de a-i reîntâlni. În toamna anului trecut ei ne-au vizitat la Câmpeni şi am avut prilejul să facem sport împreună, să vizităm obiective turistice, să schimbăm opinii pe teme de educaţie, despre sănătatea omului prin practicarea sportului şi despre petrecerea constructivă a timpului liber”, a spus profesoara Otilia Petrea.

La rândul său, directoarea Şcolii gimnaziale din Câmpeni, profesoara Liliana Lazăr, a declarat, pentru Agerpres, că este încântată de acest proiect lansat de profesorii de sport Otilia Petrea şi Cornel Gojeiu.


„Am învăţat multe lucruri împreună, şi la Câmpeni, şi la Cluj-Napoca. Unitatea şcolară din Cluj-Napoca este mult mai mare decât a noastră, dar, noi, la Câmpeni avem o natură geneneroasă, aer curat, aşadar un loc ideal pentru practicarea sportului”, a spus directoarea şcolii.

O olimpiadă „în toată regula”

Pentru profesorul Cornel Gojeiu, ceea ce se întâmplă în acest proiect comun, atât la Câmpeni, cât şi la Cluj-Napoca, este „o olimpiadă în toată regula”.


„Este un proiect cultural-sportiv de impact, copiii sunt mulţumiţi să participe la el, şi ne spun că ei chiar «ştiu mai mult şi se simt mai buni» după aceste activităţi antrenante. Este un schimb de experienţă reciproc avantajos”, a spus profesorul Cornel Gojeiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter