Actualitate

70% dintre români nu cunosc metodele de diagnosticare a cancerului de intestin gros

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/03/03 spitalul militar_ft 33.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />85% dintre români au auzit despre cancerul de intestin gros, dar 70% dintre aceştia nu ştiu care sunt metodele de diagnostic, potrivit unui studiu realizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România împreună cu IMAS.

Cu toate că majoritatea participanţilor la studiu au auzit de cancerul colo-rectal, aproape 70% nu cunosc investigaţiile medicale sau analizele care permit diagnosticarea lui. „În acest context, se remarcă o informare relativ redusă în raport cu subiectul dezbătut, mai ales în rândul persoanelor de gen masculin, a tinerilor (18-29 ani), a persoanelor cu educaţie joasă (care au absolvit până la 8 clase), precum şi în rândul persoanelor cu venituri reduse, din mediul rural”, au declarat realizatorii studiului.


7% dintre respondenţi au fost supuşi unor investigaţii pentru diagnosticarea cancerului de intestin gros. Dintre aceştia, cei mai mulţi au făcut astfel de investigaţii o singură dată: aproximativ un sfert au facut investigaţiile mai rar decât o dată pe an şi alţi 23% şi le-au făcut anual.

Colonoscopia este principala investigaţie pentru diagnosticarea cancerului colorectal menţionată atât de cei care au auzit de boală, cât şi de cei care s-au confruntat propriu-zis cu boala.


Cei mai mulţi ştiu despre această boală de la televizor

Emisiunile televizate, precum şi prietenii, rudele, cunoştinţele, rămân principalele două surse de informare cu privire la cancerul intestinului gros. Doar 15% dintre respondenţii informaţi spun că au aflat despre acest tip de cancer de la medic. Cezar Irimia, preşedintele FABC a declarat că investigaţiile se pot face şi înainte de 50 de ani. „Este mai bine să vă informați la medicul de familie din timp, mai ales dacă exista şi antecedente în familie”, a spus Irimia.


700.000 de oameni mor din cauza cancerului de intestin gros

Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa şi, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în ţara noastră, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.


De asemenea, circa un milion de noi cazuri sunt descoperite anual, în întreaga lume. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât, în comparație cu alte forme de cancer, cancerul intestinului gros poate fi detectat în stadii incipiente și tratat cu șanse reale de vindecare. Cancerul colorectal este o boală care afectează, în principal, persoanele de peste 50 de ani. În Europa, trăiesc aproximativ 175 de milioane de cetățeni cu vârste cuprinse între 50 - 69 de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter