Actualitate

VEZI câţi ANI sunt necesari la Cluj pentru realizarea unui SENS GIRATORIU

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/03/sens giratoriu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Sensul giratoriu de la Aeroportul Cluj-Napoca are prevăzut ca termen de finalizare anul 2015, însă reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj speră să fie finalizat mai repede. În acest moment se lucrează la devierea liniilor de tensiune medie şi reţelei de gaz.

Sensul giratoriu de la Aeroport este un proiect mai vechi, din timpul mandatului de preşedinte de Consiliu Judeţean al lui Alin Tişe, însă nu a fost finalizat nici până acum din cauza unor blocaje în obţinerea avizelor. În anul 2011, conducerea Consiliului Judeţean anunţa că va fi construit acest sens giratoriu, însă acum, la doi ani de la acel anunţ, nici măcar nu au început lucrările propriu-zise.


Scopul sensului giratoriu este fluidizarea traficului în zonă. Astfel, cei care vor dori să intre în aeroport vor face acest lucru printr-un acces creat față în față cu actualul corp de legătură dintre terminalul de plecări și cel de sosiri.

Încurcăturile cu avizele au cauzat întârzieri importante


În momentul de faţă se lucrează la devierea reţelei de gaz şi a liniilor de tensiune medie. „Autorizaţia de construcţie a fost obţinută în 2011, dar după aceea şi-au dat seama că trebuie deviate reţelele de tensiune medie şi de gaz. Autorizaţia pentru deviere a fost obţinută în 29 martie, iar acum se lucrează la devierea acestor reţele”, a declarat Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.

După ce se vor încheia lucrările de deviere a reţelelor, Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC) Cluj va trebui să realizeze lucrări pentru mutarea unor stâlpi care au fost folosiţi mai demult pentru transportul în comun. După ce şi RATUC îşi va încheia lucrările, va putea începe realizarea propriu-zisă a sensului giratoriu.


Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, termenul de finalizare a lucrărilor prevăzut în contract este de 24 de luni, aceasta însemnând că în 2015 va fi gata sensul giratoriu. „Sperăm să nu dureze aşa de mult. Depinde şi de RATUC cât de repede vor reuşi să mute stâlpii respectivi”, a precizat Cornelia Trif.

Primăria aşteaptă după Consiliul Judeţean


După realizarea sensului giratoriu, Primăria Cluj-Napoca va introduce o linie de transport în comun care să lege aeroportul de gară. Întrebat despre termenul de finalizare a sensului giratoriu, primarul Emil Boc a precizat că nu cunoaşte detalii despre execuţie deoarece nu Primăria realizează lucrările. „Autobuzele se vor schimba când cumpărăm altele noi. Sperăm să cumpărăm autobuze electrice”, a spus Boc.

În prezent, singura legătură cu aeroportul este linia de autobus 8 al cărei traseu se opreşte în Piaţa Mihai Viteazu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter