Actualitate

VIDEO: Un POLIŢIST din Cluj a intrat în GREVA FOAMEI. El acuză de abuzuri conducerea Poliţiei

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/03/politist greva foamei2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un poliţist din Cluj-Napoca protestează, miercuri, în faţa Judecătoriei, unde se află în greva foamei, după ce a pierdut la această instanţă un proces cu Inspectoratul de Poliţie Cluj. El acuză de abuzuri conducerea Poliţiei Judeţene. </strong></p>

Agentul şef Sever Legian, în prezent angajat la Poliţia Transporturi Cluj, a declarat, miercuri, că a intrat "în refuz de hrană" începând de duminică noapte, după ce săptămâna trecută a pierdut la Judecătoria Cluj-Napoca un proces pe care l-a intentat Inspectoratului de Poliţie Cluj, din cauza "abuzurilor" la care ar fi fost supus de către conducerea Poliţiei municipiului Cluj-Napoca şi de către cea a Poliţiei Judeţene, informează Mediafax.


Agentul şef Sever Legian protestează în faţa Judecătoriei Cluj-Napoca, având o pancartă pe care scrie: "Protest prin refuz de hrană pentru abuzurile care s-au făcut împotriva mea de către conducerea IPJ Cluj, cât şi pentru modul în care au fost soluţionate de către judecător şi procuror plângerile penale".

Legian a spus că protestul său se numeşte "refuz de hrană", din cauză că, dacă ar spune că este greva foamei, ar fi din nou sancţionat de conducerea Poliţiei Judeţene, poliţiştii neavând voie să facă grevă.


El a afirmat că, în iulie 2009, era angajat la Secţia de Poliţie nr.1 Cluj-Napoca şi, în timp ce executa serviciul de siguranţă publică şi patrulare pe raza secţiei, a fost trimis de către dispecerul de serviciu pentru aplanarea unui scandal izbucnit în cadrul unui proces de executare silită a bunurilor unei firme.

"Un cetăţean sirian care nu îşi plătise ratele de leasing era executat silit şi nu a vrut să se legitimeze. A vorbit la telefon cu şeful Secţiei de Poliţie nr. 1, comisar şef Liviu Crişan, care i-a spus să nu se legitimeze. Eu am primit ordin prin telefon de la şeful Secţiei nr. 1 să plec de la faţa locului şi am rămas în faţa porţii firmei. La un moment dat, cetăţeanul sirian a ieşit cu un cuţit şi s-a năpustit spre unul dintre cei care făceau executarea silită, iar eu am intervenit pentru a-l dezarma, dar am fost tăiat la încheietura mâinii", susţine Legian.


Poliţistul a mai susţinut că la locul incidentului ar fi ajuns şi Liviu Crişan, care ar fi şters cuţitul de sânge şi l-ar fi aruncat în altă parte.

"Am depus plângere penală împotriva cetăţeanului sirian pentru ultraj şi împotriva şefului Secţiei de Poliţie nr. 1, Liviu Crişan, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi conflict de interese. Învăţat de cineva din cadrul Poliţiei, cetăţeanul sirian a depus împotriva mea o plângere penală pentru abuz în serviciu", a spus el .


Legian a mai afirmat că a solicitat mutarea într-un alt post, toate demersurile sale fiind respinse de către conducerea Poliţiei Cluj-Napoca.

"Am fost ameninţat de către şeful Secţiei 1 şi de cetăţeanul sirian care îmi spunea că ar trebui să îmi retrag plângerea deoarece el este finul şefului Poliţiei Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean. La sfârşitul anului 2009, am fost înştiinţat că din ordinul acestuia nu mai am dreptul să port armamentul din dotare, fără să mi se comunice motivele pentru care s-au luat aceste măsuri", a mai susţinut bărbatul.


El a menţionat că a fost obligat de conducerea IPJ Cluj să intre într-un program de asistenţă psihologică pe o perioadă de şase luni, care s-a prelungit la un an şi şase luni, dar şi să se interneze la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Militar Cluj.

Legian a susţinut că a primit de la medici o scrisoare medicală care atestă dreptul de a-şi desfăşura activitatea şi de a purta armamentul din dotare, drept confirmat de către o comisie a Ministerului de Interne la începutul lunii februarie 2011.

"Mă confrunt cu mai multe nedreptăţi de ani de zile, de când am intervenit la aplanarea acestui conflict la care a participat un cetăţean sirian. Din persoană ultragiată de către acesta, am ajuns în situaţia în care măsurile se iau împotriva mea, dorindu-se să se arate că am nevoie de asistenţă psihologică şi a putea fi, astfel, dat afară din Poliţie", a spus Legian.

Legian a afirmat că a câştigat procesul de ultraj cu cetăţeanul sirian şi a câştigat daune materiale şi morale 15.000 de lei şi 6.000 de lei cheltuieli de judecată, bani pe care nu i-a obţinut din cauză că sirianul nu are bani şi niciun bun pe numele său.

El a mai spus că, în aceste condiţii, a dat în judecată Poliţia Cluj pentru abuzurile la care a fost suspus de conducerea instituţiei, cerând despăgubiri, însă a pierdut procesul la Judecătoria Cluj-Napoca. Sentinţa în procesul dintre Legian şi IPJ Cluj nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Legian a susţinut că IPJ Cluj ar fi trebuit să se judece cu cetăţeanul sirian, iar el să fie doar partea vătămată.

Legian a spus că este în Poliţie din anul 1992 şi că nu a avut nicio abatere. El a fost transferat de la Secţia 1 la Poliţia Transporturi Cluj în 2011.

Poliţistul a mai declarat că va sta în refuz de hrană cât îl vor ţine puterile şi că va protesta, joi, în faţa IPJ Cluj, iar vineri din nou în faţa Judecătoriei Cluj-Napoca.

Poliţistul Sever Legian a mai protestat în anii trecuţi. În februarie 2011, el a intrat în greva foamei şi a reclamat "abuzurile" la care ar fi fost supus de către conducerea Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, el susţinând că i s-a ridicat dreptul de port-armă şi de a patrula pe străzi fără a i se explica motivele.

În noiembrie 2012, el a protestat în faţa Centrului Medical al Poliţiei Judeţene Cluj, faţă de "abuzurile" unui medic de familie care ar fi refuzat să îi elibereze fişa medicală în original pentru a putea fi tratat de alt medic.


Citeşte şi:

IPJ Cluj: Poliţistul grevist refuză colaborarea

Un poliţist din Cluj a intrat în greva foamei pentru că i s-a ridicat dreptul de port-armă

 


Ultimele Stiri
abonare newsletter