Actualitate

Val de sinucideri în Cluj. Cum pot fi ajutați depresivii?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/02/depresie.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ca urmare a numărului mare de sinucideri înregistrate în ultimele luni, în Cluj va fi lansată o linie telefonică specială pentru cei aflaţi în situaţii disperate.</strong></p>

Începutul acestui an a stat sub semnul sinuciderilor în judeţul Cluj când pe parcursul lunii ianuarie şase persoane s-au sinucis. În februarie a avut loc o tentativă de sinucidere, iar în martie s-a înregistrat încă o sinucidere. Acestea sunt cazurile care au fost mediatizate şi despre care se ştie, dar numărul sinuciderilor ar putea fi chiar mai mare.

Românii nu sunt singurii care se confruntă cu astfel de tragedii. Un val similar de sinucideri a fost înregistrat recent şi în Bulgaria. Potrivit Mediafax, în total şase persoane şi-au dat foc în ultima lună în Bulgaria, iar patru dintre ele şi-au pierdut viaţa. În plus, zilnic se raportează autorităţilor cazuri de sinucideri prin spânzurare sau persoane care s-au aruncat în faţa trenului, de pe poduri sau de pe clădiri înalte.


S-au aruncat în faţa trenului ori s-au spânzurat

Doi dintre sinucigaşii din luna ianuarie din Cluj şi-au pus capăt zilelor aruncându-se în faţa trenului, trei s-au spânzurat, iar unul s-au aruncat de pe bloc. „Epidemia” de sinucideri a început în 14 ianuarie când o femeie de 74 ani din Huedin s-a spânzurat în magazia cu lemne, iar câteva ore mai târziu, fiul ei de 42 de ani a ales aceeaşi modalitate de a-şi lua viaţa, dar în curtea casei mătuşii sale. Două zile mai târziu, în 16 ianuarie, un tânăr de 20 de ani s-a aruncat în faţa trenului în Cluj-Napoca. În 24 ianuarie, o tânără de 32 de ani, absolventă de Teologie a fost găsită spânzurată în propria locuinţă. În aceeaşi zi, un bărbat a sărit în faţa trenului, iar peste câteva zile, un student de la Universitatea Tehnică s-a aruncat de pe complexul comercial din Piaţa Mihai Viteazu.

În luna februarie, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor Cluj, Dumitru Matiş a avut o tentativă de sinucidere aruncându-se de pe o clădire înaltă de 7 metri.


Nici luna martie nu a fost liniştită din acest punct de vedere. Un muncitor disponibilizat de la Mechel Câmpia Turzii a încheiat socotelile cu viaţa spânzurându-se.

Cum explică specialiştii valul de sinucideri

Doina Cosman, şeful Clinicii Psihiatrie III Cluj-Napoca afirmă că nu există o explicaţie logică pentru numărul mare de sinucideri care au avut loc în luna ianuarie în judeţul Cluj, însă precizează că există anumite cauze care stau la baza sinuciderilor. Astfel, pe primul loc sunt bolile psihice, urmate de abuzul de alcool. O a treia cauză o reprezintă bolile psihice şi consumul de alcool sau droguri, iar pe ultimul loc sunt conflictele în familie sau pierderea unor persoane dragi.


Unii psihologi spun că şi sărăcia, depresia şi stresul îi îndeamnă pe oameni să îşi ia viaţa, de aceea persoanele care trec printr-o perioadă dificilă sunt sfătuite să consulte un psiholog.

10 clujeni din 100.000 de sinucid într-un an

Media sinuciderilor din judeţul Cluj este de 10 la 100.000 de locuitori, sub media pe ţară care a fost calculată la 12-14 la 100.000 de locuitori. În Europa, rata sinuciderilor a scăzut începând cu anii ’90, însă potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din 2007 s-a înregistrat o uşoară creştere, cel mai probabil pe fondul problemelor cauzate de criza financiară.


„La un apel distanţǎ de speranţǎ”, un ajutor pentru cei ajunşi la disperare

Doina Cosman spune că atunci când speranţa dispare de la orizont avem nevoie de oameni în jurul nostru. Tocmai de aceea, Asociaţia Românǎ de Prevenţie a Suicidului (ARPS) condusă de Doina Cosman lanseazǎ proiectul „La un apel distanţǎ de speranţǎ” care are ca scop acordarea de servicii de consultanţă de specialitate, gratuită şi confidenţială, oferită sub protecţia anonimatului, persoanelor aflate în criză suicidară, prin intermediul unei linii telefonice de tip TelVerde. „Proiectul îşi propune să vină în sprijinul comunităţii locale care se confruntă în ultima perioadă cu un număr tot mai mare de cazuri de suicid”, afirmă Cosman.

Se caută voluntari pentru TelVerde

Deocamdată ARPS caută voluntari care să răspundă la linia telefonică specială. Aceştia trebuie să aibă vârsta peste 18 ani, să nu sufere de boli psihice şi să nu fi avut nicio tentativă de sinucidere în trecut. Cei interesaţi se pot înscrie în perioada 2-30 aprilie la adresa arps@antisuicid.com prin trimiterea unui CV şi a unei scrisori de intenţie.


 


Citeşte şi:

ŞOCANT: Un fost angajat de la Mechel Câmpia Turzii S-A SINUCIS

Dumitru Matiş, decanul FSEGA Cluj, la a doua tentativă de sinucidere

SINUCIDERE: Un tânăr s-a aruncat de pe parkingul din Piaţa Mihai Viteazu

Un bărbat S-A ARUNCAT în faţa TRENULUI. Este al doilea caz de sinucidere în acest mod la Cluj-Napoca din acest an

SINUCIDERE: Două persoane, mamă şi fiu, găsite spânzurate în locuinţele lor din Huedin

 


abonare newsletter