Actualitate

Crematoriul uman din Mănăştur, mai aproape de realizare

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/01/02-crematoriu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat că vor utiliza toate căile de atac posibile pentru a împiedica construcţia crematoriului uman în Mănăştur. Declaraţia de “război” vine la câteva zile după ce firma RDK Cremation  a obţinut câştig de cauză la Tribunalul Cluj, care a decis că asocierea cu Primăria rămâne în continuare valabilă. </strong></p>

Tribunalul Cluj a decis să admită cererea de suspendare a Hotărârii Consiliului Local prin care s-a anulat asocierea municipalităţii cu RDK, cea care îşi doreşte să construiască un crematoriu în Cluj. Decizia Tribunalui Cluj nu este finală şi poate fi atacată cu recurs.


RDK Cremation: ne aşteptăm la proteste

Primăria Cluj-Napoca aşteaptă motivarea instanţei. "În acest moment municipalitatea aşteaptă motivarea instanţei pentru a vedea care vor fi următoarele forme de atac. În principiu, se va merge pe toate căile de atac posibile şi accesibile municipalităţii pentru a se împiedica această construcţie a crematoriului", a precizat Oana Buzatu, purtător de cuvânt la Primăria Cluj-Napoca. Potrivit viceprimarului municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, există posobilitatea ca Primăria să construiască un crematoriu în cadrul noului cimitir din Borhanci.

Reprezentanţii firmei RDK Cremation au precizat că prin această decizie se aşteaptă la un val de proteste din partea clujenilor împotriva construirii crematoriului. Unul dintre acţionarii RDK Cremation, Mircea Dunca, a declarat că deocamdată nu comentează această decizie, având în vedere că va fi atacată cu recurs de Primăria Cluj-Napoca “Nu comentez nicicum această decizie, nu mă bucură. Sunt convins că vor urma proteste, în orice chestie e cineva care nu este de acord. Noi avem documente care toate arată că putem face acolo crematoriul fără să afectăm sănătatea oamenilor sau mediul. Noi suntem deschişi să organizăm dezbateri cu oamenii din Mănăştur, să înţeleagă demersul nostru. Noi dorim ca investiţia să se realizeze”, a precizat Dunca.


Care este soluţia Tribunalului Cluj?

În soluţia Tribunalului Cluj se arată că: "Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta RDK Crematoriu SRL în contradictoriu cu pârâţii Municipiului Cluj Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca. Dispune suspendarea Hotărârii nr. 1/19.01.2012 până la soluţionarea definitivă. şi irevocabilă a cauzei. Admite cererea de chemare în judecată având ca obiect contestaţia administrativă. formulată de reclamanta RDK Cremation SRL în contradictoriu cu pârâţii municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi în consecinţă anulează HCL Cluj Napoca nr. 1/19.01.2012. Respinge cererile de intervenţie în interesul pârâţilor de către intervenientele Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului Feleacului şi Clujului, Fundaţia Părinţii din România. Cu drept de recurs în cinci zile de la comunicare în privinţa suspendării. Cu recurs în 15 zile de la comunicare în privinţa fondului. Pronunţata in sedinţa publica din 29 martie 2013".

Mitropolia, alături de Primăria Cluj

Mitropolia Clujului şi Fundaţia Părinţi Clujeni (FPC) au declarat că vor susţine Primăria în procesul cu RDK Cremation. „Noi am venit cu argumente religioase pentru a nu se construi crematoriul în Mănăştur. Vom sprijini în continuare demersul Primăriei de a anula acea hotărâre de asociere", a declarat Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului. La rândul ei, Cristina Grigore, reprezentantul FPC, a precizat că susţine demersul Primăriei de a revoca asocierea cu RDK.


Cum a început scandalul crematoriului uman?

În luna octombrie 2011, consilierii locali au decis să amenajeze un crematoriu uman în cimitirul din Mănăştur, pe strada Govora. municipiul Cluj-Napoca s-a asociat cu RDK Cremation SRL pentru un spaţiu în suprafaţă de 515,97 mp, unde societatea ar fi urmat să amenajeze, pe cheltuiala proprie, un crematoriu uman. În luna ianuarie 2012, peste 300 de locuitori ai cartierelor Mănăştur şi Zorilor, politicieni, dar şi feţe bisericeşti au protestat faţă de construirea crematoriului uman. La scurt timp după aceste proteste consilierii locali au votat revocarea asocierii municipiului Cluj-Napoca cu firma RDK Cremation, fiind analizate plângerile şi memoriile cetăţenilor.

 



 

Citeşte şi:


Crematoriul uman nu se mai construiește în Mănăștur

Consilierii locali s-au răzgândit: nu mai vor crematoriu în Mănăștur

Marş al tăcerii împotriva crematoriului uman

 


 

 

 

abonare newsletter