monitorulcj.ro Menu
Actualitate

O nouă tulpină de gripă aviară a provocat moartea a două persoane

Două persoane au murit în China din cauza gripei aviare, în urma unei infecţii cu tulpina H7N9, despre care nu se ştia până în prezent că poate fi transmisă la om, a anunţat Guvernul chinez duminică.

 

Un bărbat în vârstă de 87 de ani, din Shanghai s-a îmbolnăvit pe 19 februarie şi a murit pe 4 martie. Altul, în vârstă de 27 de ani, tot din Shanghai, a dezvoltat simptomele bolii la 27 februarie şi a murit pe 10 martie, a anunţat Comisia de Planificare pentru Sănătate şi Familie pe site.

O femeie în vârstă de 35 de ani, din provincia Anhui (est), s-a îmbolnăvit pe 9 martie şi se află, în prezent, în stare critică.

Toţi trei au început prin a prezenta febră şi a tuşi, după care au dezvoltat o pneumonie acută şi dificultăţîi respiratorii, precizează Comisia într-un comunicat.

Cele trei cazuri sunt infecţii cu tulpina H7N9, potrivit rezultatelor confirmate sâmbătă de Centrul chinez pentru Controlul Bolilor.

Traiectoria bolii rămâne de clarificat. Nimic neobişnuit nu a fost depistat la 88 de persoane care s-au aflat în contact cu victimele, înainte să fie diagnosticate, au adăugat autorităţile.

Tulpina H7N9 nu a mai mai fost niciodată transmisă, anterior, la om, subliniază ele.

În alt comunicat, Comisia anunţă că în prezent nu există un vaccin împotriva acestei tulpini.

China este una dintre cele mai vulnerabile ţări la gripa aviară, deoarece are pe teritoriul său cel mai mare număr de păsări de curte din lume, iar în numeroase sate acestea sunt adesea în contact cu populaţia.

La începutul lui martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că gripa aviară a provocat peste 360 de morţi în lume, începând din 2003 încoace. Virusul H5N1 - cel mai comun - se transmite, până în prezent, de la animal la om, însă cercetărorii se tem că o mutaţie ar putea permite contaminări de la om la om, ceea ce ar putea declanşa o pandemie.