Actualitate

„Ciubucul” instituționalizat a intrat în vigoare

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/01/spital.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></strong></p> <p><strong>Coplata a intrat în vigoare de ieri şi are o valoare cuprinsă între 5 şi 10 lei, în funcţie de hotărârea fiecărei conduceri a spitalului. În judeţul Cluj, managerii tututor spitalelor au stabilit coplata la valoarea maximă de 10 lei. </strong></p>

 


În judeţ există 10 spitale în municipiul Cluj-Napoca şi câte unul în Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla, Huedin şi Borşa.

Deocamdată, managerii spitalelor nu pot aprecia la ce valoare va fi suma totală adunată într-un an din această taxă şi nici dacă va fi sau nu dificil pentru pacienţi să plătească 10 lei la externare. Maria Kadar, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Turda a declarat că va trebui să treacă cel puţin o săptămână ca să afle care este reacţia pacienţilor cu privire la coplată.


Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a afirmat că o parte din coplată, mai mică, a banilor încasaţi în urma coplăţii va fi folosită pentru nevoile generale ale spitalului, iar cea mai mare parte va reveni secţiilor care produc aceşti bani.

Pe lângă pacienţii care se prezintă la spital cu o urgenţă medicală, vor fi scutiţi de la coplată şi pacienţii care se încadrează în următoarele categorii: bolnavii cronici care sunt înscriși în programele naționale, precum diabeticii sau bolnavii de cancer deoarece au nevoie de mai multe internări pe an, copiii sub 18 ani, gravidele, lăuzele, pensionarii care au o pensie sub 740 de lei și persoanele cu handicap.


Cum este situaţia în ţară

La Spitalul Judeţean din Bistriţa şi la Spitalul Judeţean din Oradea s-a mers tot pe valoarea de 10 lei pentru coplată, însă la Spitalul CF Oradea a fost stabilită o coplată de 5 lei. În ţară, există şi spitale care nu au stabilit deocamdată cu cât îi vor taxa pe pacienţi. Potrivit Mediafax, reprezentanţii spitalelor judeţene din Buzău, Vrancea şi Brăila nu au au stabilit valoarea coplăţii, care ar trebuit să intre în vigoare de luni, afirmând că în cursul acestei săptămâni se vor întruni consiliile de administraţie pentru a decide ce taxă vor plăti pacienţii la externare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter