Actualitate

Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timișoara S-A ÎNCHIS

<p><strong>Clinica de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara şi-a întrerupt activitatea chirurgicală, ca urmare a lipsei de materiale sanitare şi medicamente, iar pacienţii cu infarct sunt în pericol de moarte, a anunţat, luni, prof. univ. dr. Marian Gaşpar, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi coordonator al Departamentului de Cardiologie Intervenţională a IBCV Timişoara.</strong></p>


'Activitatea am întrerupt-o din data de 26 martie. Am primit adrese de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş şi de la Prefectura Judeţului Timiş, prin care se atenţionează direcţiunea spitalului şi şefii de secţie că pacienţii nu pot să-şi cumpere materiale şi medicamente pe perioada spitalizării, potrivit legislaţiei în vigoare. În caz contrar, spitalul trebuie să ramburseze pacientului toate cheltuielile proprii pe perioada spitalizării, iar şefii de secţie să răspundă personal de încălcarea legii', a declarat profesorul Marian Gaşpar.

Potrivit acestuia, situaţia este şi mai dramatică în Departamentul de Cardiologie Intervenţională, unde ajung cazurile de urgenţă cu infarct miocardic acut, pentru care nu există materiale necesare actului terapeutic.

'Fără o intervenţie de urgentă în primele ore de la infarct, aceşti pacienţi pot muri', a precizat chirurgul.

Până acum, pacienţii îşi cumpărau o parte din materiale şi medicamente pe care spitalul nu avea banii să le achiziţioneze.

'Chiar dacă erau asigurate materialele din Programul Naţional de Infarct pentru 30 de cazuri, acestea erau insuficiente, pentru că aveam urgenţe de peste 70 de cazuri pe lună. Nimeni nu poate programa câte cazuri pot face infarct într-o lună' a adăugat Marian Gaşpar.

El a subliniat că tocmai forurile care trebuie să asigure banii în sistem se întreabă 'surprinse', de ce nu au spitalele bani pentru a acoperi toate cheltuielile pacienţilor pe perioada spitalizării. Iar, dacă pacienţii, în disperare de cauză - adaugă medicul - vor să-şi cumpere materiale cu resurse personale, pentru sănătatea proprie, legea nu le dă voie.

Medicii de la IBCV Timişoara se găsesc în situaţia neplăcută de a nu putea efectua actul medical sau dacă trimit pacientul să-si cumpere materiale de la farmacii, pot fi reclamaţi ulterior, chiar de acesta.

Pacienţii care au indicaţie chirurgicală sunt trecuţi pe lista de aşteptare până la rezolvarea oficială a stării de blocaj financiar.

Chirurgii de la IBCV Timişoara aşteaptă o întâlnire oficială cu responsabilii spitalului şi cu reprezentanţii Casei Judeţene de Sănătate, ai Prefecturii şi cu cei ai Colegiului Medicilor din Judeţul Timiş.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter