Actualitate

Topul farselor celebre de 1 aprilie

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/31/12-aprilie.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Recolta de spaghete, pinguinii care zboară şi Viagra pentru hamsteri se numără printre cele mai cunoscute păcăleli făcute cu ocazia zilei de 1 aprilie sau Ziua Păcălelilor în mai multe ţări ale lumii. </strong></p>

 


Originile Zilei Păcălelilor, îndelung disputate, nu au fost găsite cu exactitate, istoricii considerând că obiceiul farselor este o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi ulterior a primăverii.

Ferma de spaghete

La 1 aprilie 1957, BBC a transmis un documentar despre o fermă din Austria specializată în cultivarea de spaghete. Imaginile prezentau fermierii care culegeau spaghetele din arborii de spaghete!


Maratonul de 26 de zile

În 1981, ziarul Daily Mail a dezvăluit povestea alergătorului japonez Kimo Nakajimi care s-a înscris în Maratonul londonez, dar care, din cauza unei grave erori de traducere, a crezut ca are de alergat 26 de zile şi nu 26 de kilometri. Ziarul a mai dezvăluit ca Nakajimi se află în continuare în competiţie, fugind undeva pe străzile Angliei, hotărât să termine cursa. Traducerea greşită a fost pusă pe seama unui director de import, Timothy Bryant, care ulterior a spus presei: "Am tradus regulile şi i le-am trimis. Cred că am facut o greşeală, întrucât învăţ limba japoneză abia de doi ani".

Taco Liberty Bell

În 1996 compania Taco Bell a anunţat că a cumpărat Liberty Bell, simbol al independenţei americane şi că îl va redenumi Taco Liberty Bell. Sute de cetăţeni au sunat pentru a se plânge de această decizie.


Hamburgerul pentru stângaci

În 1998, americanii au crezut anunţul publicat de către lanţul de restaurante fast food Burger King, prin care se făcea cunoscută lansarea unui hamburger pentru stângaci, conceput astfel încât ingredientele să curgă numai spre dreapta.

Internet interzis consumatorilor de alcool

Un articol semnat de John Dvorak în aprilie 1994 în revista PC Computing descria apariţia unei legi a Congresului care va interzice folosirea în stare de beţie a internetului sau discutarea problemelor sexuale pe o reţea publică. Acest lucru a dus la invadarea Congresului cu telefoane de furie, motiv pentru care senatorul Edward Kennedy a fost nevoit să nege oficial zvonul.


Pinguinii zburători

În 2008, cei de la BBC au anunţat că o echipă de cercetători din Antarctica a filmat pinguinii zburători, care se îndreptau spre pădurile din America de Sud.

Toţi câinii să fie albi!

Pe 1 aprilie 1965, cotidianul danez Politiken titra pe un ton cât se poate de serios: "Parlamentul a votat ca toţi câinii sa fie vopsiţi obligatoriu în alb". Mulţi cititorii nu au intuit farsa nici după ce au citit motivaţia acestei măsuri. "Scopul este creşterea securităţii pe şosele, în condiţiile în care câinii albi sunt mult mai vizibili decât ceilalţi, mai ales pe timp de noapte".


Nixon preşedinte pentru a doua oară

Un post de radio a anunţat în 1992 că Richard Nixon va candida a doua oară la preşedinţie. Sloganul campaniei sale a fost "N-am făcut nimic greşit şi nu voi mai face". Farsa a prins atât de bine încât toată emisiunea s-au primit apeluri de la cetăţenii revoltaţi.

Tic-tac în era digitală

În 1980, tot BBC îi mai şochează o dată pe britanici, anunţîndu-i că bătrânul ceasornic Big Ben va deveni electronic, pentru a ţine pasul cu progresul.

Tatuaje cu Coca Cola

Toţi cei care îşi vor face un tatuaj cu Coca Cola vor primi un discount de 10 la sută, pe viaţă, pentru orice produs al acestei companii, transmitea postul public de radio din SUA, pe 1 aprilie 1994. Mii de telefoane au sunat pentru premiu.

Arme pentru săraci

În 1999, ziarul „Phoenix New Times“ dădea un anunţ umanitar, cerându-le americanilor către un dolar pentru a-i înarma pe cei fără adăpost.

Maradona, la Spartak-Moscova

„Izvestia“ publică în 1998 prima sa glumă, anunţând că marele fotbalist argentinian Diego Maradona va juca la Spartak-Moscova pentru şase milioane de dolari.

Viaţa e scumpă, moartea - şi mai şi

În 1996, a fost rândul agenţiei de presă Itar-Tass să bulverseze lumea întreagă, după ce a relatat că o fabrică de armament va produce grenade de mână încrustate cu diamante.

Simbol naţional, la fier vechi

Francezii au fost şocaţi să citească în „Le Parisien“, în 1986, că turnul lor Eiffel este pe cale de a fi dezmembrat.

Împăratul Constantin a creat Ziua Păcălelilor

Cu această ştire şi-a păcălit agenţia Associated Press colegii de presă, în 1983, menţionând că, într-o zi de 1 aprilie, împăratul bizantin l-ar fi lăsat pe păcăliciul său să conducă imperiul. Ştirea a fost preluată de mai toate ziarele nord-americane.

Cadavrul lui Lenin în Disneyland

„Irish Times“ glumea în 1995, scriind că proprietarii parcului Disneyland negociază cu guvernul rus pentru a cumpăra cadavrul mumificat al lui Lenin.

Salturi în aer

Un astronom britanic a anunţat la radio, în 1976, că pe 1 aprilie, la ora 09.47, se va produce o nouă aliniere a planetelor, care urma să schimbe gravitaţia pe Terra. Omul de ştiinţă le-a spus ascultătorilor că, dacă în acele momente vor face salturi, vor avea impresia că plutesc. Mai multe persoane au jurat că au avut această senzaţie.

Pi devine „creştin“

Revista „New Mexicans for Science and Reason“ publica în 1998 un articol în care anunţa că statul Alabama intenţionează să schimbe valoarea numărului Pi din 3,14159..., pe care o consideră „necreştină“, în 3, care este „conform cu Biblia“. Autorităţile au fost bombardate cu scrisori şi telefoane de protest.

Un alt sfârşit al lumii

La 31 martie 1940, Institutul Franklin din Philadelphia a dat un comunicat prin care anunţa că sfârşitul lumii va fi a doua zi, la ora 15.00. Panica a luat sfârşit abia după ce astronomii au negat teribila predicţie. Ofiţerul de presă al institutului şi-a pierdut slujba.

Folia miraculoasă

Pe vremea când televiziunea suedeză emitea alb-negru, la 1 aprilie 1962, Kjell Stensson, şeful departamentului tehnic, a apărut la ştiri anunţând că, graţie unei noi tehnologii, toţi telespectatorii vor putea vedea în culori programele, cu ajutorul unei folii ieftine de plastic. Stensson însuşi a făcut o demonstraţie practică. Stocurile de nylon s-au epuizat din sute de magazine.

Ultimele Stiri
abonare newsletter