Actualitate

„Cavaleri” cu spade şi scuturi, la primul campionat naţional de lupte full-contact în armură la Cluj-Napoca

<p><strong>Aproape 20 de „cavaleri” din mai multe oraşe ale Transilvaniei, îmbrăcaţi în armuri şi purtând coifuri, s-au luptat, sâmbătă, cu spade şi scuturi, în cadrul primului campionat naţional de lupte full-contact în armura medievală, „Turnirul campionilor”, organizat la Cluj-Napoca.

La primul campionat naţional de lupte full-contact în armura medievală - Historical Medieval Battle (HMB) -, intitulat „Turnirul campionilor”, care s-a desfăşurat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, au participat luptători cu armuri şi arme ce reproduc fidel originalele istorice, membri în Ordinul Dragonilor de Transilvania (Cluj-Napoca), Gladius Dei (Sibiu), Ezüstsólyom (Oradea), Straja Cetăţii Bistriţei (Bistriţa), Asociaţia Clujul Medieval (Cluj-Napoca), Ordinul Cavalerilor de Mediaş (Mediaş), Paladinii de Terra Medies (Mediaş) şi Cavalerii Cetăţilor Bârsei (Braşov).


Andrada Popa, unul dintre organizatorii competiţiei, a declarat că scopul turnirului este promovarea sportului Historical Medieval Battle (HMB), în care luptătorii reînvie Transilvania aşa cum era în urmă cu 600 de ani. „Este vorba despre un sport full-contact, iar luptele se desfăşoară într-o arenă de 100 de metri pătraţi. Se respectă rigorile reconstituirii istorice, de la echipamentul militar, până la armele luptătorilor. Regulamentul este strict şi se referă inclusiv la grosimea tablei din care sunt făcute armurile şi coifurile. În afară de nişte vânătăi, nu ar trebui să existe niciun pericol. Armele sunt din metal, replici după piese de muzeu, doar că nu sunt ascuţite, iar luptătorii se bat între ei. Sunt două probe, una de punctaj, loveşti - punctezi, şi una de full-contact, unde competitorii se bat pe bune”, a spus Popa pentru Mediafax.

Luptele sunt reproduse cât mai aproape de cele reale din vechime, iar impactul este cât se poate de real. Singura diferenţă este că armele nu sunt ascuţite.


Citeşte şi:

VIDEO: Premieră pentru Cluj: Primul campionat de lupte în armură medievală


 

abonare newsletter