Actualitate

VIDEO: Ocuparea UBB continuă

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/27/ubb m 7.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Studenţii care au ocupat ieri amfiteatrul Nicolae Iorga din clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai au decis să nu părăsească sala pentru a doua zi consecutiv. În acest moment cursurile se ţin, dar studenţii ocupanţi nu părăsesc sala. Mai mult, pro-rectorul Ioan Bolovan a părăsit sala însă a lăsat în urma sa un portar care păzeşte cursul împreună cu studenţii. </strong>

Studenţii au programat pentru ziua de miercuri de la ora 20:00 o discuţie care se va concentra pe cele trei concepte centrale ale ocupării: student – universitate – societate.

„În această dimineaţă pro-rectorul Ioan Bolovan a adus unele dovezi cum că Prefectura i-a înştiintat că se ştia de ocupare cu cel puţin 10 zile înainte, aducând un document al Prefecturii din data de 20 martie, de la ora 16.23 când se ştia că în data de 21 şi 26 urmează să fie ocupată sala Bogrea. Dumnealui a insistat să se ţină cursurile şi să ne mutăm cu orice dezbatere dorim în altă sală. Studenţii ocupanţi au refuzat, în ciuda presiunilor făcute şi continuă să rămână în sala "N. Iorga", Bolovan adăugând că "dacă dumneavoastră nu vreţi să negociaţi, aceasta se numeşte anarhie, într-o democraţie se negociază, dragi colegi", în ciuda faptului că studenţii insistau cu dovezi că negocierile au avut loc în seara precedentă”, se arată într-un comunicat al studenţilor care au ocupat UBB-ul.


Ieri, în jurul orei 16:15 aproximativ 30 de persoane au intrat în amfiteatrul Nicolae Iorga din clădirea principală a UBB, pentru a revendica sala ca un spațiu liber pentru dezbateri publice. În ciuda negocierilor cu profesorii care nu înțelegeau scopul acțiunii studenţii au rămas pe poziții. A fost chemată Poliția care i-a invitat să plece, i-au legitimat, dar fiindcă nu exista nici o bază legală pentru evacuare, le-au permis să rămână.

„Profesoara care avea curs programat de la ora 18:00 este chemată să își țină cursul, în ciuda faptului că e vizibil bolnavă, ea însăși repetând că nu se simte bine și are febră de 40 grade.  În lumina acestor fapte, o lăsăm să își țină cursul și asistăm pașnic la el. O persoană de la Departamentul de comunicare UBB a filmat aproape tot cursul. În sală s-au plimbat persoane din conducere. Am decis să mutăm plenara la ora 20:00, după acest curs, nederanjându-l. La ora 20:00 uu intrat toate persoanele blocate inițial la intrarea în Universitate, inclusiv presa și căteva persoane din conducerea executivă. În primă fază cerem să înceteze filmarea de către presă a plenarei, nu pentru că am avea ceva de ascuns, ci pentru a nu influența modul în care se desfășoară dezbaterile. A urmat o dezbatere cu cei cinci pro-rectori prezenți în care am încercat să le explicăm legitimitatea ocupării sălii. S-a pus problema perturbării cursului și a ne-existenței unei cereri  pentru o dezbatere în respectiva sală. Am motivat că în ultimele săptămâni accesul liber în universitate a devenit tot mai greu, în data de 21 martie chiar împiedicându-ni-se să asistăm la o proiecție și dezbatere pentru care exista o cerere aprobată”, au explicat studenţii.




Citeşte şi:



VIDEO: UBB, stat poliţienesc: Zeci de tineri nu au fost lăsaţi să intre în universitate la o proiecţie de film

UPDATE: O sală a Universităţii Babeş-Bolyai ocupată de studenţi, pe termen NELIMITAT. Poliţia a intervenit!



abonare newsletter