Actualitate

Cât de poluat este aerul din Cluj-Napoca?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/27/masini trafic semafor rp 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Traficul, partea industrială şi construcţiile sunt primele trei cauze care duc la poluarea aerului în municipiul Cluj-Napoca, potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj. Reprezentanţii APM Cluj spun că faţă de 2010, calitatea aerului s-a îmbunătăţit semnificativ în 2012.


Consilierii judeţeni au votat în unanimitate Planul Local de Acțiune pentru Mediu (PLAM) înaintat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj. Acest plan are ca țintă generală reducerea gradului de poluare a mediului și a efectelor negative ale acesteia asupra populației pentru asigurarea durabilității mediului care să suțină dezvoltarea durabilă a județului Cluj.

„În ultimii ani s-au înregistrat  o scădere a numărului de depăşiri de noxe. Dacă în 2010 existau 73 de depăşiri, în 2011 erau 10, pentru ca în 2012 să avem 9 depăşiri. Măsurile propuse de Planul Local de Acțiune pentru Mediu (PLAM) pentru județul Cluj. Au fost benefice. Scăderea numărului de noxe se datorează şi fluidizării traficului, prin deschiderea centurilor ocolitoare. Traficul are ponderea cea mai mare în depăşirea numărului de noxe, urmat de partea industrială cu 5-10% şi construcţiile, de asemenea, cu un procent de 5-10%”, au explicat reprezentanţii APM Cluj.

Potrivit Planului, au fost identificate mai multe obiective prioritare, dintre care amintim conservarea biodiversităţii, asigurarea utilizării durabile a habitatelor naturale, a speciilor de floră şi faună sălbatică şi reconstrucţia ecologică a sistemelor deteriorate; încurajarea şi dezvoltarea educaţiei şi instruirii la toate nivelurile, precum şi a activităţii de cercetare în domeniul protecţiei mediului; acordarea unei atenţii sporite relaţiei mediu-sănătate, mediu-agricultură şi mediu-transporturi.

„La elaborarea Planului de Acţiune pentru Mediu sunt luate în considerare condiţiile concrete existente în județul nostru. Pentru acest lucru este necesară cunoaşterea resurselor naturale ale zonei respective, a situaţiei de ansamblu a dezvoltării economice şi a calităţii globale a factorilor de mediu, ca punct de plecare. Necesitatea realizării unei acţiuni de planificare de mediu şi a stabilirii  priorităţilor  de acţiune constituie  una dintre  cerinţele majore pentru demararea proiectului. Planul de acţiune pentru mediu este orientat către găsirea de acţiuni care să  dezvolte conştiinţa civică a comunităţii şi să încurajeze o atitudine pro-activă faţă de mediu”, se arată în referatul de aprobare al proiectului votat de consilierii judeţeni.

abonare newsletter