Actualitate

Infecţiile respiratorii și cazurile de gripă din Cluj au început să scadă

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/27/flu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Situaţia datelor asupra morbidităţii înregistrate prin viroze respiratorii la nivelul judeţului Cluj, arată că numărul total de cazuri compatibile cu gripa şi alte infecţii respiratorii (3428) este cu 0,41 % mai mic decât cel înregistrat în săptămâna precedentă (3442), evoluţie care se încadrează în paternul sezonier de evoluţie al sezonului 2011 – 2012, arată DSP Cluj într-un comunicat de presă.</strong></p>



În săptămâna 18 – 24 martie s-a înregistrat la nivel judeţean un număr de şapte afecţiuni care se încadrau în tiparul definiţiei de caz de gripă, de la care s-au prelevat probe. Institutul Cantacuzino Bucureşti a confirmat două cazuri de etiologie gripală tip B.

În această perioadă este internată în Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj o pacientă în vârstă de 52 ani, nevaccinată antigripal. Pacienta s-a internat pe 20 martie cu diagnosticul de sepsis respirator, bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie acută, sindrom de deshidratare grad II, caz confirmat cu etiologie gripală cu virus gripal tip B. Pacienta are acum o evoluţie staţionară.

Numărul total de cazuri de gripă confirmate cu laboratorul la nivelul judeţului Cluj este de 17 din care 10 cazuri cu virus gripal tip AH1pdm09 şi şapte cazuri cu virus gripal tip B, toate virusurile se regăsesc în tulpinile aflate în structura vaccinului antigripal pentru sezonul 2012 – 2013.

„Activitatea gripală se caracterizează prin evoluţie cu intensitate medie, pe întreg teritoriul judeţului, urmând paternul  sezonier obişnuit al anului  2011, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind în uşoară scădere faţă de săptămâna precedntă. Cazurile de gripă evoluează în formă medie şi severă la cazurile internate şi la persoanele aflate în grupele de risc la gripă, preponderent la persoane neprotejate cu vaccin antigripal”, precizează Dorina Duma, director DSP Cluj.

 

abonare newsletter