Actualitate

UPDATE: O sală a Universităţii Babeş-Bolyai ocupată de studenţi, pe termen NELIMITAT. Poliţia a intervenit!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/27/ubb m 4-1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></strong></p> <h2 id="yui_3_7_2_1_1364364661859_3667" style="text-align: justify;">UPDATE: Conducerea UBB este deschisă la dialog, dar dezaprobă perturbarea activităţii academice</h2> <div id="yui_3_7_2_1_1364364661859_3391" style="text-align: justify;"><strong>Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai se declară deschisă spre dezbaterea oricărei probleme pe care studenţii sau membrii comunităţii academice vor să o supună discuţiei în mod civilizat, însă dezaprobă încercările de presiune şi protestele de genul celui organizat fără aprobare marţi, 26 martie 2013, în clădirea centrală a instituţiei.

“Activitatea academică a fost întreruptă, în jurul orei 17.00, în momentul în care un grup de tineri a intrat în sala Nicolae Iorga din clădirea centrală a UBB, în timpul unui curs al studenţilor Facultăţii de matematică-informatică, încercând să forţeze organizarea pe loc a unei dezbateri cu privire la accesul în spaţiile Universităţii. Organizarea unei astfel de dezbateri nu a fost posibilă în condiţiile dorite de grupul de tineri, deoarece în sala respectivă urma să aibă loc, începând de la ora 18.00, un alt curs, acesta fiind de asemenea perturbat din cauza refuzului tinerilor de a părăsi sala”, se arată într-un comunicat de presă al UBB.
Conducerea UBB se declară deschisă oricărui subiect de dezbatere, însă dezaprobă în mod categoric perturbarea activităţii academice şi presiunea nejustificată pe care încearcă să o exercite o serie de persoane nemulţumite de aplicarea regulamentelor în vigoare.

Aproximativ 30 de studenți au ocupat sala ”Nicolae Iorga” din corpul central al Universității Babeș Bolyai din Cluj, revendicând-o ca un spațiu liber de dezbatere. Acţiunea lor vine după ce zilele trecute personalul de pază al universităţii a interzis proiecția unui film documentar în clădirea centrală a UBB.

Mişcarea de ocupare a început la ora 16:20, când studenţii au intrat în sala "Nicolae Iorga". După nici jumătate de oră, timp în care reprezentanţii universităţii le-au cerut studenţilor să plece, la faţa locului a ajuns şi un echipaj de Poliţie. Toţi participanţii la acţiunea de protest au fost legitimaţi de oamenii legii.


 

Mesajul protestului:”Revendică-ți Universitatea!

"La ora 16:00, una dintre sălile corpului central al Universităţii Babeş Bolyai a fost ocupată de studenţi, pe termen nelimitat.
Universitatea se transformă tot mai mult într-o instituţie supra-securizată. Spaţiul care ar trebui să încurajeze circulaţia liberă a ideilor şi să fie un forum de dezbatere a devenit cufiecare an tot mai închis, încremenit în practici care nu mai reflectă adevăratele probleme şinevoi studenţeşti. În loc să reprezinte o pregătire pentru viaţă, Universitatea ne facedependenţi de un sistem socio-economic disfuncțional: învăţământul universitar este o marfăfrumos împachetată şi servită unor studenţi-clienţi a căror unică valoare după absolvire esteaceea de potenţiali angajaţi. Cel mai grav este, însă, că studenţii nu sunt încurajaţi, printr-unsistem participativ, să îşi facă auzite vocile.


Astfel, considerăm necesară revendicarea unui spaţiu autonom în interiorul Universităţii,în care vocile noastre se pot articula într-o dezbatere liberă, deschisă tuturor studenţilor. Toți suntem responsabili pentru crearea unui viitor comun, în care aspirațiile fiecăruia compun unproiect universitar care să formeze cetățeni implicați și critici, nu doar posesori de diplome.

Deoarece privim universitatea ca un bun comun și nu ca o instituție izolată deproblemele societății, implicarea tuturor este atât necesară, cât și binevenită – a studenților șiprofesorilor din toate universitățile, personalului auxiliar universitar, liceenilor, absolvenților și aoricărei persoane interesate. Fiind o dezbatere de la care nimeni nu este exclus, orice formă de discriminare este împotriva motivelor care au făcut-o necesară.


Universitatea este a tuturor!

Aceasta este o ocupare studențească care nu se va încheia până când nu vom decide împreună asupra problemelor reale și soluțiilor posibile. Din acest moment, părerea tacontează, atâta timp cât ești aici!

Prima plenară va avea loc ASTĂZI, 26 martie 2013, de la ora 18.30, în amfiteatrul Iorga, etajul I, corpul central UBB.”


"Există un grup de studenţi care au ocupat în mod abuziv o sală de curs şi au perturbat activitatea, iar acum nu vor să părăsească sala. Universitatea a chemat Poliţia, urmează să vedem ce se va întâmpla în continuare", au declarat reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai.

Săptămâna trecută, un grup de tineri au acuzat angajaţii Universităţii Babeş-Bolyai că le-a interzis să intre în clădirea Rectoratului să participe la o proiecţie de filme documentare, organizată în cadrul evenimentului „Joia Mânioasă”. În replică, conducerea UBB a declarat că accesul în clădire după ora 20:00 este permis „doar pentru cadrele didactice din UBB, studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai UBB”.


 


 

Citeşte şi:

VIDEO: UBB, stat poliţienesc: Zeci de tineri nu au fost lăsaţi să intre în universitate la o proiecţie de film

 


Ultimele Stiri
abonare newsletter