Actualitate

FOTO: Mere mucegăite pentru elevii şi copiii din şcolile şi grădiniţele din Cluj-Napoca

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/26/mere mucegaite 1.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Protecţia Consumatorilor Cluj a desfăşurat mai multe acţiuni de verificare a modului de distribuire a produselor lactate, de panificaţie şi a fructelor pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore. </strong></p>

În perioada 11-22 martie au fost verificate un număr de 34 unităţi şcolare şi grădiniţe de pe raza judeţului Cluj, dar şi producătorul cornurilor pentru şcolari şi distribuitorul de mere, câştigători de licitaţie.

Verificările au fost întreprinse în colaborare cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, ai Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, atât în mediul urban cât şi mediul rural.


„La verificările efectuate au fost semnalate unele neconformităţi în ceea ce priveşte depozitarea şi distribuirea produselor, dar şi în ceea ce priveşte amenajarea spaţiilor de depozitare a produselor, neconformităţi pentru care au fost stabilite termene de remediere şi măsuri de intrare în legalitate.    Neconformităţi majore în ceea ce priveşte calitatea produselor destinate copiilor au fost întâlnite la distribuitorul de mere. La data şi ora controlului au fost regăsite în depozitele acestuia un număr de aproximativ 90.000 mere, aproximativ 6.000 de bucăţi fiind într-o stare depreciată, cu pete de mucegai, urme de lovituri, aflându-se sub greutatea agreată prin caietul de sarcini la momentul licitaţiei. Pentru deficienţele constatate operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu suma de 20.000 lei, iar produsele cu neconformităţi au fost oprite definitiv de la comercializare”, au precizat reprezentanţii OPC Cluj.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, a declarat, că instituţia a încheiat, în 18 martie, contractul cu firma Zad Tiara SRL din Arad, care a câştigat licitaţia privind distribuirea merelor în judeţul Cluj, valoarea contractului depăşind 650.000 de lei.


"Am primit şi noi sesizări despre calitatea merelor distribuite şi am cerut firmei distribuitoare să sisteze furnizarea fructelor până la remedierea situaţiei. Timp de câteva zile nu s-au distribuit mere elevilor, după care situaţia s-a reglementat. Controlul CJPC Cluj a avut loc chiar în primele zile de distribuire a merelor neconforme" a explicat Trif.

În judeţul Cluj beneficiază de mere circa 48.000 de elevi din clasele I-VIII.


abonare newsletter