Actualitate

ZI ISTORICĂ: Papa Francisc se întâlneşte sâmbătă cu Benedict al XVI-lea

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/23/pope-francis-010.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Doi bărbaţi în alb, un papă în exerciţiul funcţiunii şi un papă emerit, se întâlnesc sâmbătă la reşedinţa pontificală de vară din Castel Gandolfo, la sud de Roma, acesta fiind un moment inedit în istoria Bisericii Catolice, care se confruntă cu numeroase provocări.</strong>


La zece zile de la alegerea sa, papa argentinian merge cu elicopterul, sâmbătă la prânz, în acest sat în care Joseph Ratzinger s-a retras în linişte şi rugăciune de la demisia sa, la 28 februarie. În pofida curiozităţii pe care o generează această întâlnire istorică, Vaticanul a prevăzut să comunice puţine informaţii. Ceea ce îşi vor spune papa emerit, în vârstă de 85 de ani, şi succesorul său cu nouă ani mai tânăr, va rămâne un secret.
Vaticanul a anunţat ora la care va sosi papa (13.15 ora României) dar nu şi cea la care va pleca, semn că cei doi vor să îşi acorde suficient timp. Ei vor lua prânzul împreună.
Subiectele nu lipsesc pentru Biserică: "noua evanghelizare", persecuţiile împotriva creştinilor, reforma Curiei, contestaţiile, scandalurile băneşti şi sexuale, în special teribilul scandal privind abuzurile sexuale împotriva copiilor.
Potrivit presei italiene, Benedict al XVI-lea ar fi redactat un memorandum de 300 de pagini pentru succesorul său. Cei doi ar urma să discute despre "Vatileaks", dosarul scurgerii de documente confidenţiale, în privinţa căruia cardinalii la pensie au desfăşurat o anchetă paralelă şi au redactat un raport care nu a fost transmis decât noului papă.
Înainte de a demisiona, Benedict al XVI-lea a dat asigurări în privinţa "supunerii sale necondiţionate" faţă de viitorul papă şi că se va retrage din lume, fără să mai aibă o viaţă publică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter