Actualitate

Rectorii clujeni nu comentează decizia Ministerului de a-l scoate basma curată pe Ponta

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/21/desc 03-22.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Educaţiei a decis definitiv că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat, cu toate că Universitatea Bucureşti şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare au adus probe consistente că premierul a copiat masiv fără semnele citării. </strong></p>

Ministerul a ignorat deciziile celor două instituţii şi a luat în calcul doar concluziile Comisiei Naţionale de Etică, instituţie din subordinea sa, care a constatat, anul trecut, că lucrarea lui Ponta nu conţine elemente de plagiat. Potrivit gândul.info Ministerul a respins şi cererea Universităţii Bucureşti de a-i retrage titlul de doctor în drept penal obţinut de Ponta în 2003 cu lucrarea ”Curtea Penală Internaţională” care a fost coordonată de fostul premier Adrian Năstase.


Parlamentul modifică legea în favoarea plagiatorilor

Unul din efectele cazului de plagiat al premierului Victor Ponta a fost acela că Parlamentul a decis să modifice Legea Educaţiei Naţionale în sensul că plagiatul să fie constatat de acum înainte doar prin instanţă.

Până acum legea prevedea în cazul plagiatului următoarele: ”Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin inculcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară”.


În Parlament legea a fost modificată astfel că rectorii nu mai pot anula titlurile de doctor, ci doar poate cere unei instanţe să anuleze acest titlu.

Rectorii clujeni, evită elegant subiectul

Rectorii universităţilor clujene fie nu vor să comenteze modificarea Legii Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte plagiatul, fie afirmă că instituţiile de învăţământ superior au instanţe interne care decid corect cine merită sau nu titlul de doctor. Astfel, conducerea Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) este de părere că universităţile trebuie să verifice cu mare atenţie teza de doctorat înainte de a acorda titlul de doctor astfel încât să nu se pună problema implicării justiţiei după obţinerea titlului.


„Chestiunea care se întâmplă după obţinerea titlului este mai puţin importantă. Noi, în cadrul Universităţii avem nişte instanţe interne care fac o cercetare şi o verificare amănunţită înainte de a exista o susţinere publică a tezei de doctorat pentru că atunci când dăm o diplomă vrem să ştim că aceasta este clară”, afirmă Aurel Vlaicu, rectorul UTCN. Vlaicu refuză să îşi dea cu părerea despre decizia Ministerul Educaţiei în ceea ce îl priveşte pe primul-ministru, Victor Ponta. „Aş prefera să nu mă pronunţ”, a spus Aurel Vlaicu.

Alexandru Irimie, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu (UMF) Cluj-Napoca s-a ferit să facă comentarii pe marginea acestui subiect, precizând că nu este în temă cu modificare Legii Educaţiei Naţionale. „Nu comentez pentru că nu sunt în temă”, a precizat Irimie.


Rectorul celei mai mari universităţi din Ardeal, Universitatea Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, se află în aceste zile în Germania. Contactat telefonic, acesta a precizat că nu are timp să vorbească despre această temă. La rândul său, rectorul USAMV Cluj-Napoca, Doru Pamfil, s-a aflat pe tot parcursul zilei de ieri „în şedinţă”, în ciuda insistenţelor reporterilor Monitorul de Cluj de a-i afla punctul de vedere.

Judecător clujean: Instanţa nu e profesor universitar

Reporterii Monitorul de Cluj au stat de vorbă şi cu câţiva dintre judecătorii şi avocaţii clujeni pentru a afla ce părere au ei despre această modificare din Legea Educaţiei Naţionale, în sensul că plagiatul să fie constatat de acum înainte doar prin instanţă.

„O să se încarce instanţele de judecată cu şi mai multe dosare. Dacă vrei să faultezi un doctorand e foarte uşor, chiar dacă procesul s-ar solda cu o achitare. Depinde şi poziţia mea în instanţă, dacă sunt avocatul doctorandului sau avocatul reclamantului. Dacă aleg să-l apăr pe doctorand nu mi se pare în regulă această modificare, nu este o idee bună să te adresezi instanţei de judecată, dacă aleg să-l reprezint pe reclamant, atunci shimbarea legii este binevenită, având în vedere cum se obţin doctoratele în România, toată lumea în ziua de azi poate să facă un doctorat”, a precizat un avocat clujean.


„De unde ştie instanţa de judecată mai bine decât o comisie din cadrul Universităţii? Instanţa de judecată nu are competenţa profesională, capacitatea, de a se pronunţa într-o asemenea chestiune. Ce instanţă sesisezi, în primul rând? Cea penală sau cea civilă? Instanţa nu este profesor universitar pe felia respectivă. De unde să ştie un judecător de penal un tratat de medicină din Germania, de exemplu? Încercăm, pe de-o parte, să degrevăm instanţele dar le încărcăm pe cealaltă parte”, a declarat un magistrat de la Judecătoria Cluj-Napoca.

Premierul Victor Ponta a fost acuzat în iunie 2012 de plagiat în revista „Nature” sub semnătura lui Quirin Schiermeie şi în publicaţia „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz. Cele două publicaţii susţin că au "accesat" documente prezentate de o "sursă anonimă" indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate. Comisia de Atestare a Diplomelor a hotărât că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat.

abonare newsletter