Actualitate

Liderul de sindicat Ioan Pascu: “Industria Sârmei” este necesară economiei naţionale

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/20/03-mechel.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />România importă 50% din necesarul de produse metalice, în timp ce fosta uzină "Industria Sârmei' de la Câmpia Turzii 'a fost pusă pe butuci, în urma unei privatizări în dauna statului româ", susţine inginerul Ioan Pascu, liderul de sindicat din întreprindere. </strong></p>

 


Sindicatul a făcut tot timpul demersuri către Palatele Victoria şi Cotroceni. "Tot timpul au existat avertizări în privinţa celor ce se întâmplă la Mechel Câmpia Turzii, dar şi referitor la privatizarea în dauna statului român, din 2003. Toate instituţiile de rang superior ale României au fost înştiinţate. Din 2012 le-am cerut sprijinul şi premierului Victor Ponta şi preşedintelui Traian Băsescu. Chiar dacă noi am informat corect că la Câmpia Turzii se produce un dezastru economic şi social, autorităţile centrale ale ţării au felicitat, fantezist, ruşii pentru 'marile realizări din producţie'. A existat o contradicţie totală între mesajele noastre de profesionişti în domeniu şi răspunsul organelor de stat. Noi le-am trimis documente scrise, autorităţile statului ne-au răspuns mereu verbal", a declarat, joi, inginerul Ioan Pascu.

Sindicatul 'Industria Sârmei' de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii a deschis, joi, la Tribunalul Cluj, prin liderul Ioan Pascu, o acţiunea juridică împotriva foştilor şi actualilor patroni ai întreprinderii, pentru neplata salariilor compensatorii datorate celor 720 de muncitori concediaţi colectiv în luna februarie a acestui an.
Conducerea Mechel Câmpia Turzii a achitat, miercuri, un sfert din sumele cuvenite muncitorilor concediaţi. Aceştia sunt nemulţumiţi de suma primită şi de întârzierile cu care li se achită banii, iar joi au blocat, din nou, drumul E60, în cea de-a 17-a zi de proteste.


"Daţi un leu pentru 'Industria Sârmei' Câmpia Turzii", le-au spus protestatarii conducătorilor auto blocaţi în trafic de coloanele de muncitori care traversau, non- stop, artera de circulaţie, pe trecerea de pietoni, în faţa combinatului.

Preşedintele sindicatului de la Mechel, inginerul Ioan Pascu, afirmă că suma achitată, miercuri, de noul patron al Mechel, firma Invest Nikarom, 'îi va revolta şi mai mult pe muncitori, pentru că ei au arătat de la bun început că nu sunt de acord cu nicio eşalonare a plăţii salariilor compensatorii'.


Ioan Pascu a prezentat, obligaţiile pe care Mechel le-a avut potrivit contractului de vânzare-cumpărare a combinatului din anul 2003. Mechel se obliga să respecte acordul social cu sindicatul 'Industria Sârmei' şi nu a făcut acest lucru.

"Conform strategiei de restructurare a industriei siderurgice din România, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr 55 din 13 ianuarie 2005, productivitatea muncii la Mechel Câmpia Turzii trebuia să atingă, în 2008, nivelul de 82 de tone de oţel lichid pentru un angajat, pe an, şi a atins acea cotă, prin munca noastră foarte grea. Mechel, cu acordul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a redus perioada de post-privatizare de la cinci la trei ani, şi a anunţat că ar fi realizat toate angajamentele sale investiţionale. În 2003 combinatul avea 5.630 de angajaţi, iar în 2011 a ajuns la 1.925", a spus Ioan Pascu, amintind, totodată, că în 2012 au fost concediaţi colectiv 850 de angajaţi, iar în februarie 2013 - 720, de la Mechel Câmpia Turzii.


Printre acordurile pe care Mechel nu le-a respectat - spune Ioan Pascu - este şi cel de a "nu restrânge obiectul principal de activitate al fabricii şi de a-i păstra caracterul de combinat siderurgic integrat al societăţii". Mechel se mai obliga, în 2003, în calitate de acţionar majoritar, să determine întreprinderea să realizeze o cifră de afaceri din care minimum de 70% să fie obţinută din obiectivul principal al societăţii.

"Mechel se obliga, în 2003, să respecte în totalitate contractele colectiv de muncă şi individuale şi acordurile existente dintre patronat şi sindicate. Mechel se obliga la despăgubiri în caz de concedieri colective de personal. Mechel se obliga să menţină, timp de 5 ani, un număr de 5.630 de angajaţi cu contracte de muncă pe durată nedeterminată. În situaţia nerespectării acestor prevederi, contractul de privatizare încheiat cu Mechel se putea desfiinţa cu deplin drept, fără nicio altă prevedere prealabilă din partea vânzătorului. Nu s-a făcut acest lucru", a explicat Ioan Pascu.


Acţiunile Combinatului 'Industria Sârmei' au fost cumpărate de Mechel în 2003 cu 2,5 milioane de dolari. Mechel se angaja să facă investiţii de 20 de milioane de dolari la Câmpia Turzii, pe care nu le-a realizat, însă, în mod efectiv.

Ultimele Stiri
abonare newsletter