Actualitate

Formula urii. Cum ajungem să ne amenințăm copiii cu moartea?

<p><strong>O elevă din orașul Covasna a fost amenințată pe o rețea de socializare după ce a purtat la școală o bentiță cu tricolorul românesc cu ocazia „Zilei Maghiarilor de Pretutindeni”, sărbătorită pe 15 martie. Poliția Covasna a deschis un dosar penal cu autor necunoscut în acest caz, informează Yahoo.ro.

Poliţiştii caută persoana care a postat ameninţarea la adresa elevei și au luat măsuri de prevenire a violenței în zona Liceului „Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna.


Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma, a cerut un raport conducerii Liceului mixt „Korosi Csoma Sandor”, după ce mai mulţi elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii tricolore, de 15 martie, potrivit mediafax.ro.

Una dintre eleve, Sabina, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, a declarat că a primit ameninţări pentru gestul său. Şeful ISJ Covasna aprecia gestul tinerei drept un „incident copilăresc” şi „un teribilism”.


Redăm în continuare comentariul pe acest subiect al jurnalistului Șetfan Mako, fost elev al aceluiași liceu din Sfântu Gheorghe. Textul a fopst publicat pe platfoma de blogging Casa Jurnalistului, la adresa http://mako.casajurnalistului.ro

Cel mai prost din curtea școlii

Ura este un sentiment puternic de ostilitate, cu rădăcini în teamă, furie. E o emoție empirică, nu te naști cu ea. O înveți.


În liceu, la Covasna, am fost mereu între lumi, cel mai prost din curtea școlii: la mine în clasă eram ungurul, pentru unguri eram românul, la fotbal eram ăla cu păr lung, în alt oraș eram doar un covăsnean. Puțini mă vedeau ca un individ bilingv, care ascultă rock și joacă fotbal. Cu toate astea, nu-mi aduc aminte de șicane interetnice. Dacă au existat, probabil poziția în care eram m-a făcut să ignor sau să evit situațiile neplăcute.

Am fost privilegiat de la început: am învățat să vorbesc în două limbi, am făcut grădinița maghiară, după care am continuat școala la secția română, întotdeauna păstrând legătura cu oamenii, limba și obiceiurile celor din jur. M-am înțeles bine cu românii, cu ungurii, cu țiganii și mi-am luat-o de la fiecare, când a fost cazul. M-am simțit câte puțin din fiecare, dar niciodată ceva anume, niciodată urât. Nici acasă, nici în spatele blocului, nici în bancă.


Școala, în schimb, ca instituție, făcea puțin spre deloc pentru a anula diferențele dintre elevii ei, de orice fel. Zilele astea, grupul școlar la care am învățat a devenit celebru pentru că desparte oamenii, deși cel care-i dă numele, Kőrösi Csoma Sándor, a legat lumi.

Vineri, 15 martie 2013. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Sabina Elena, o elevă din clasa a noua, a venit la școală cu o bentiță tricoloră pe cap. Apoi, mai mulți elevi de la gimnaziu și-au vopsit tricolorul pe față și și-au scris pe mâini „Te iubesc România”. În pauza mare, băieții din clasele 10-12 au ieșit cu un tricolor mare și l-au fluturat în curte.


O elevă de clasa a unșpea spune că gestul a fost provocator: „Noi eram îmbrăcați frumos, cu cocarde roșu-alb-verde în piept, ca în fiecare an, pentru că după școală mergeam la ceremoniile din oraș”. Sabina avea pe cap o bentiță tricoloră, „pusă invers, și se plimba pe coridoare, s-o vadă toată lumea”.

Sabina e obosită, îmi spune pe chat. În ultimele zile Facebook s-a umplut de pagini pentru sau împotriva ei. Nu se aștepta ca gestul rebel de vineri să devină un bulgăre de zăpadă. La 15 ani e doar un copil, recunoaște. A purtat tricolorul trei zile, până când diriginta i l-a confiscat.

De unde i-a venit ideea?

„Nu știu. Urăsc ungurii. Ăsta e adevărul. Îi detest, nu-mi caut scuze. Nu pot descrie, e ceva în mine, o repulsie… Mă irită. Poate e ceva genetic, așa era și tatăl meu. Când vezi câte discriminări se fac numai la nivel școlar, câte nedreptăți, câte se trec cu vederea la ei, eu una nu pot simți altceva.” - Sabina Elena, elevă

Vineri, 30 noiembrie 2012. Înainte de Ziua Națională a României

Elevii de la secția română a grupului școlar vor să cânte imnul României, ca să marcheze Ziua Națională. Elevii spun că directorul nu a vrut să-i lase pentru că nu au făcut cerere cu două săptămâni înainte.

„Cel mai bun exemplu de discriminare – faptul că eu am arătat un gest obscen, «fuck you», a fost imediat monitorizat, la fel și faptul că am purtat bentiță, dar faptul că NOI ÎN ROMÂNIA a trebuit să depunem cerere la direcțiune ca de 1 Decembrie să cântăm imnul în curtea școlii și că după ce am cântat ni s-au arătat gesturi obscene a fost trecut cu vederea”, reclamă Sabina.

 

Citiți textul integral aici

abonare newsletter