Actualitate

Regizorul operetei Ana Lugojana: conflictul dintre clasa muncitoare şi clasa parveniţilor este la fel de actual ca la începutul secolului

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/20/ana lugojana.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Regizoarea operetei Ana Lugojana, care va avea premiera duminică, 24 martie de la ora 18.30 pe scena Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, Mihaela Bogdan Drule, a declarat că în acest spectacol a dorit să exprime conflictul dintre clasa muncitoare şi clasa corupţilor, conflict care este încă de actualitate. </strong></p>

„Am ales să nu mă concentrez strict pe zona Lugojului, ci am încercat să creăm o metaforă. Toţi românii care pleacă dincolo au nostalgia aceasta după ţară, spunând că ei nu se pot îndepărta de sat, indiferent cât ar fi de greu tot mai bine este în ţara ta, tot mai bine este în satul tău, tot mai bine e acasă. Mi-am recunoscut imboldul care m-a făcut să mă întorc, mi-am dat seama că partea de modernizare, felul în care eu percep în ziua de astăzi Ana Lugojana este prin dorinţa şi dragostea de a te reîntoarce în România, de a rămâne aici indiferen de condiţiile care sunt. Şi de aici începe şi actualizarea, dacă acuma câteva decenii diferenţa dintre muncitori, ţărani şi boieri era de actualitate din punct de vedere ideologic, în ziua de astăzi, ce pe mine mă atinge şi vreau să exprim este conflictul dintre oamenii simpli care muncesc pentru pâinea lor la modul cinstit, oameni incoruptibili, cum este Ana, Moş Toma şi clasa corupţilor şi parveniţilor în care recunoaştem administratorul moşiei, Adolf Pfitzner. Din păcate povestea este la fel de actuală acum cum a fost la începutul secolului. În sufletul meu vibrează România ca şi ţară, nu Lugojul ca şi locaţie”, a precizat Mihaela Bogdan Drule, cea care semnează regia artistică.

 


Dirijorul Horvath Jozsef a declarat, la rândul său, că cele trei roluri principale nu sunt uşor de cântat şi presupun o tehnică foarte bună. „Cele trei roluri principale, Ana Lugojana, Sandu Boldurean şi Nica Iancu Iancovici,  nu sunt deloc uşoare de cântat, presupun o tehnică foarte bună, toate cele trei personaje au roluri cu acute, cu dramatism, trebuie să se lupte cu orchestra, cu corul şi din punct de vedere vocal pun anumite probleme. Sperăm că orchestra să nu depăşească ansamblul de pe scenă să nu mai auzim cântăreţii”, a precizat dirijorul Horvath Jozsef.

Lucia Bulucz, cea care o interpretează pe Ana Lugojana, a declarat că în acest spectacol joacă rolul  unei copiluţe firave. „Nu pot să spun că mi-am dorit acest rol, ci mai degrabă am primit acest rol. În general noi ne putem dori multe, dar facem ce primim în primul rând. M-a îngrijorat din punct de vedere vocal să nu trebuiască să-mi forţez glasul. Eu ştiu ce cântăreţe au cântat înaintea mea, m-am speriat să nu dezamăgesc. După ce am studiat mi-am dat seama că pot să cânt, m-a ajutat doamna regizoare pentru că a gândit rolul nu o ţărăncuţă plină, ci o copiluţă mai degrabă firavă”, a declarat Lucia Bulucz.


Spectacolul Ana Lugojana, în premieră pe scena Operei Naţionale din Cluj

Artiştii Operei Naţionale Române din Cluj prezintă premiera operetei în două acte, Ana Lugojana,  de Filaret Barbu, duminică, 24 martie de la ora 18.30. Montarea acestui spectacol are o viziune modernă, teatralizată, fiind semnată de Mihaela Bogdan, Valentin Codoiu şi Vasile Solomon, sub bagheta dirijorului Horváth József. Libretul Ana Lugojana de V. Timuş, Petre Andreescu şi Al. Şahighian se remarcă printr-o frumoasă ţinută literară şi dramaturgică.

După marele succes înregistrat la Teatrul de stat de opereta din Bucureşti din 30 octombrie 1956, opereta lui Filaret Barbu a fost inclusă în repertoriul tuturor teatrelor lirice din ţară. Întreaga muzică îşi are sorgintea în folclorul românesc, ariile, cântecele, corurile, jocurile şi dansurile fiind realizate cu măiestrie în spiritul muzicii populare.

Partitura lucrării cuprinde pagini de aleasă inspiraţie muzicală: alături de celebrul cântec “Ana Lugojana” frumos prelucrat de Filaret Barbu în finalul actului I: ascultăm aria lui Sandu “Viaţa e frumoasă...”, polca personajelor anacronice Maritzi, Fany, Tony şi Nazarie, duetul Ana – Sandu “Ştii şi tu, când eram copii...”, duetul Ana - Iancu “Cu draga mea aş vrea să plec în zbor...” şi cunoscuta arie a lui Sandu, lirica, cantabila din actul II, “Floare albă, mi te-a aruncat în drum...” .


Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia de Bilete din Piaţa Ştefan cel Mare nr. 14, deschisă de luni până vineri între orele 11-17 şi cu 30 de minute înainte de începerea reprezentaţiei, la caseria din holul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.

Următoarea reprezentanţie va avea loc marţi, 1 aprilie, ora 18.30.

abonare newsletter