Actualitate

Deficit uriaş de personal medical în spitalele din Cluj. Vezi unde sunt cele mai mari probleme!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/20/spital.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Criza din sistemul de sănătate loveşte şi în spitalele din municipiul Cluj-Napoca. Potrivit liderului Sanitas Cluj, Ştefan Roman, la ora actuală în spitalele din oraş este un deficit de personal de aproximativ 1800 de persoane. Spitalele cu cele mai mari probleme de personal sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii. </strong></p>


În data de 18 martie, membrii Biroului Executiv Sanitas s-au întalnit cu ministrul Sănătăţii, Eugen  Nicolăescu, în urma întâlnirii fiind încheiat un acord în 18 puncte, acord care are menirea de a înlătura disfuncţionalităţile în ceea ce priveşte salariaţii din sistemul medical.

 


„În urma acordului Ministerul Sănătăţii va face demersurile necesare în vederea deblocării posturilor din sistemul sanitar, astfel încât să se asigure respectarea normativelor de personal. Sunt situaţii la unele spitale unde asistentele medicale şi infirmierele supraveghează 80 de pacienţi. La nivelul municipiului Cluj-Napoca la ora actuală există un deficit de personal de aproximativ 1600-1800 asistenţi medicali, medici, infirmiere plus alte categorii care lucrează în sistemul medical. Cele mai afectate sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii. În opinia ministrului Sănătăţii aceste deblocări se pot face după ce începe negocierea contractelor cu Casele de Asigurări de Sănătate, undeva după data de 1 aprilie”, a precizat liderul Sanitas Cluj, Ştefan Roman.

În acordul încheiat cu Eugen Nicolăescu, sindicaliştii au mai obţinut acordarea, în continuare, a tichetelor de masă salariaţilor din unităţile sanitare finanţate integral din venituri propriii, găsirea unor soluţii care să permită salarizarea personalului din sistemul sanitar în funcţie de performanţele acestuia, necesitatea elaborării unui sistem propriu de salarizare pentru sistemul sanitar care să permită şi majorarea veniturilor angajaţilor din unităţile sanitare. De asemenea, Ministerul Sănătăţii se angajează să găsească soluţii pentru depolitizarea sistemului sanitar.

abonare newsletter