Actualitate

Cazurile de infecţii respiratorii şi gripă, în creştere faţă de săptămâna trecută la Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/19/salon bolnavi.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Situaţia datelor asupra morbidităţii înregistrate prin viroze respiratorii, în activitatea de supraveghere din sezonul 2012-2013  la nivelul judeţului Cluj, arată că numărul total de cazuri compatibile cu gripa şi alte infectii respiratorii (3442) este cu 5,14 % mai mare decât cel înregistrat în săptămâna precedentă (3265), se arată într-un comunicat de presă al DSP Cluj.</strong></p>


În săptămâna 11 – 17 martie s-a înregistrat la nivel judeţean un număr de cinci afecţiuni care se încadrau în tiparul definiţiei de caz de gripă, de la care s-au prelevat probe. Institutul Cantacuzino Bucureşti a confirmat două cazuri de etiologie gripală din care unul cu virus gripal AH1pdm09 şi unul cu tip B.

„În această perioadă a fost internată în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj o pacientă în vârstă de 79 ani, nevaccinată antigripal. Se internează în data de 13 martie cu diagnosticul de BPOC, insuficienţă respiratorie acută, viroză cu alură gripală. Se prelevează probe pentru etiologia gripală, confirmată de Institutul Cantacuzino Bucureşti cu virus gripal AH1pdm09. Pacienta prezintă evoluţie staţionară. Numărul total de cazuri de gripă confirmate cu laboratorul la nivelul judeţului Cluj este de 15 din care 10 cazuri cu virus gripal tip AH1pdm09 şi cinci cazuri cu virus gripal tip B, toate virusurile se regăsesc în tulpinile aflate în structura vaccinului antigripal pentru sezonul 2012 – 2013”, a precizat Dorina Duma, director DSP Cluj.


Activitatea gripală se caracterizează prin evoluţie cu intensitate medie,  după paternul  sezonier obişnuit al sezonului anterior 2011, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind în uşoară scădere faţă de  săptămâna precedentă. Cazurile de gripă evoluează în formă medie şi severă la cazurile internate şi la persoanele aflate în grupele de risc la gripă,  preponderent la persoane neprotejate cu vaccin antigripal.

abonare newsletter