Actualitate

Regizorul Mihai Măniuţiu, Teatrul Naţional Cluj: Irina Petrescu a fost o foarte mare artistă, cu un suflet extrem de bogat

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/19/mihai-maniutiu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />„Irina Petrescu a fost o foarte mare artistă, cu un suflet extrem de bogat. A fost o personalitate de o desăvârşită discreţie, toată viaţa”, spune directorul Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, regizorul Mihai Măniuţiu.</strong></p>


„Am lucrat cu Irina Petrescu din anii '80. Eu eram un tânăr regizor atunci, iar Irina Petrescu a fost deosebit de generoasă, chiar dacă era o vedetă şi juca în marile spectacole de la Teatrul Bulandra, iar eu eram un începător. Prietenia care ne-a legat de la început a făcut să devenim un cuplu artistic creator. Eu am avut foarte multe de învăţat de la ea”, a afirmat, marţi, pentru Agerpres, directorul Teatrului Naţional.

 


Regizorul Mihai Măniuţiu a amintit că anul trecut Irina Petrescu a venit la „Întâlnirile internaţionale de la Cluj”, organizate de Naţionalul clujean.

„Am petrecut un timp minunat împreună. Irina părea şi atunci, ca întotdeauna, nemuritoare. Vestea primită de mine azi, că s-a stins din viaţă, este un foarte mare şoc, a spus Mihai Măniuţiu. Irina a avut zeci de roluri, şi în teatru şi în cinematografie, a lucrat cu inegalabilul regizor Liviu Ciulei, cu mulţi alţi mari regizori. Nu aş alege unul sau altul dintre rolurile sale, toate au fost extrem de complexe. Dar cred că rolul care a costat-o cel mai mult a fost cel din „Tulburarea apelor” de Lucian Blaga, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, pentru că spectacolul a fost interzis”, a explicat Mihai Măniuţiu.


Actriţa Irina Petrescu s-a stins din viaţă, marţi, la vârsta de 71 de ani, la Spitalul Elias din Bucureşti.

abonare newsletter