Actualitate

Muncitorii concediaţi de la Mechel Câmpia Turzii: Din februarie viaţa noastră a devenit un coşmar

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/19/05-mechel_ft 19.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Personalul disponibilizat de la Mechel Câmpia Turzii a blocat marţi, pentru a doua zi consecutiv, drumul E60, care leagă Câmpia Turzii de Târgu-Mureş, în acţiunea de protest faţă de neplata salariilor compensatorii de către patronatul rus al combinatului.</strong></p>

 

Poliţia rutieră a deviat de trei ori traficul auto de pe E60, în condiţiile în care manifestaţia muncitorilor a avut avizele legale de la primărie.

'Murim şi nu vede nimeni că murim! Din februarie 2013 viaţa noastră a devenit un coşmar. Salarii - nu, locuri de muncă - nu. Ajutorul de şomaj este foarte mic, nu se poate trăi cu acest ajutor. Noi încercăm să ne apărăm drepturile legale, dar văd că nimeni nu ne ia în seamă. Au fost numai promisiuni până acum pentru noi, nimic concret. Vorbe şi iar vorbe', afirma un fost angajat al Mechel, citat de Agerpres.

'Ruşine să vă fie', 'Hoţii!' au scandat muncitorii, în timp ce traversau, disciplinat, pe trecerea de pietoni, E60, în dreptul combinatului.

Liderul Sindicatului 'Industria Sârmei' de la Mechel, inginerul Ioan Pascu, i-a anunţat pe muncitori că directorul combinatului i-a spus marţi că peste două zile se va achita o primă tranşă din salariile compensatorii, de 800 de lei de persoană, dar protestatarii au răspuns că nu sunt de acord cu această soluţie.

'Nu avem bani să ne plătim facturile. De la bancă vin zilnic ameninţări telefonice teribile, cu sechestru pe casă, dacă nu ne plătim ratele', mărturisea o femeie care a venit la protest cu fiul ei.

'Venim, aici, în faţa combinatului Mechel, până ne plătesc banii. Venim şi mâine, şi poimâne. Nu avem nicio economie de bani acasă, nu avem locuri de muncă la Câmpia Turzii, nu mai avem nimic', afirma, revoltat, un protestatar în vârstă.

Muncitorii concediaţi colectiv de la Mechel Câmpia Turzii susţin că se vor afla zilnic, până vineri, în faţa combinatului, pentru a-şi manifesta revolta faţă de desconsiderarea drepturilor lor legale de către Mechel şi Invest Nikarom.

Mechel le promisese muncitorilor că va începe să le achite în 15 şi 18 martie salariile compensatorii. Noua conducere a întreprinderii, Invest Nikarom, anunţase că, în 15 martie, în contul bancar al fabricii ar fi urmat să intre sumele necesare efectuării plăţilor. Pe data de 18 martie, muncitorii au constatat că pe cardurile lor nu a fost depus niciun leu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter