Actualitate

Arhitecţii cer stoparea haosului din Făget

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/19/desc 03-20.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Registrul Urbaniştilor din România (RUR), filiala Cluj, a cerut reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca  sistarea acordării de avize pentru construire în zona Pădurii Făget până la aprobarea noului Plan Urbanistic General. Într-un memoriu adresat primăriei, RUR Cluj arată că unul din pilonii care fac ca oraşul să deţină cei peste 20 mp de spaţiu verde pentru fiecare locuitor, pădurea Făget, serveşte intereselor investitorilor care speculează legislaţia, cu concursul autorităţilor locale, pentru a construi masiv. </strong></p>

„Făgetul, aici înţelegându-se atât pădurea, cât şi zonele limitrofe (poienile) au făcut obiectul avizării în comisiile de specialitate şi ale unor hotărâri de Consiliu Local care au permis realizarea unor construcţii la limită sau chiar în afara perimetrelor admise, vizibile în teren. În multe cazuri legislaţia a fost interpretată unilateral în favoarea investitorilor şi fără discernământ sub aspect individual, fără a realiza că astfel de precedente pot avea urmări cu impact major. Având în vedere presiunile care se exercită în momentul de faţă asupra Pădurii Făget, deoarece acest sit nu este suburbie, nu este un spaţiu deschis pentru construire, propunem sistarea acordării de avize pentru construire în zona Pădurii Făget până la aprobarea noului Plan Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca. Continuarea avizărilor se va putea face după clarificarea unor ambiguităţi prezente în PUG-ul actual care lasă loc la intervenţii agresive în detrimentul cadrului natural. Ţinând cont de istoricul legislativ al avizărilor în Făget susceptibile a nu respecte legile în vigoare şi a bunului simţ profesional în Cluj-Napoca, solicităm o întâlnire de specialitate în vederea clarificării noului regulament pentru pădurea Făget în cadrul PUG. Până în prezent nu există un plan urbanistic coerent definitoriu pentru zona aferentă Pădurii Făget, elaborarea acestuia fiind un lucru absolut prioritar”, se arată în memoriul semnat de arhitectul Gheorghe Elkan, reprezentant teritorial RUR, Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest.

Urbaniştii, consideră, de asemenea, că este imperativă adoptarea unei atitudini ferme împotriva construirii în Pădurea Făget. Făgetul Clujului este un loc de agrement consacrat populaţiei faţă de care orice administraţie are datoria de a-l păstra şi proteja şi fiecare arhitect şef trebuie să aibă o atitudine de respect profesional.

„ Precizările din PUG aferente B2 (case de vacanţă), mai precis articolele care se referă la înălţimea maximă admisă, aspectul exterior al clădirii, echiparea edilitară, spaţii libere, împrejmuiri au fost ignorate şi încălcate în mod constant parţial iar uneori total, acest lucru putând fi verificat în teren. Mai mult decât atât interesul individual asupra investiţiei nu a fost subordonat caracterului zonei ci mai degrabă invers. Incoerenţa urbanistică s-a reflectat într-o infrastructură realizată prin adăugiri, cuplări, realizarea unor căi de acces nestructurate şi neintegrate într-o viziune funcţională şi corentă cu trame stradale variabile, fără trotuare, fără iluminat public şi văduvite şi de alte facilităţi urbane. De asemenea, autorităţile au asistat pasiv la edificarea şi structurarea noului cartier, lipsa mijloacelor de transport public, spaţii inexistente ale administraţiei, educaţie sau sănătate, lipsa unor spaţii publice sau zone de acces pentru maşinile de intervenţie sau a altor utilaje fac ca zona să nu poată fi administrată eficient”, se mai arată în memoriul arhitecţilor.

Sursa foto: evz.roPrin memoriul adresat primăriei, urbaniştii clujeni cere stoparea modului abuziv de construire în pădurea Făget şi soluţii în noul PUG care să reglementeze problemele sesizate.

„Deşi zonele acceptate pentru construcţii trebuiau să fie doar cele conexe drumului Sf. Ion şi în colonia Făget, pe fondul unor paragrafe interpretate în mod speculativ s-au realizat proiecte de defrişări, case în pădure, proiecte extinse de mare impact ce au fost avizate peste rând şi chiar în regim de urgenţă. Avizele date de Agenţia de Mediu sau Direcţia Silvică, au devenit brusc avize de justificare şi de conformitate pentru CTATU şi nu de oportunitate. Au fost, de asemenea, situaţii când presiunea a venit chiar din partea unor consilieri locali care au fost vârful de lance al investitorilor în realizarea unor proiecte care încălcau flagrant reglementările existente. Pe de altă parte, administraţia a fost pasivă în toate planurile, mai puţin în cel al colectării taxelor, investiţiile în infrastructură şi serviciile edilitare fiind restrânse, poate doar simbolice”, mai precizează urbaniştii.

Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, a declarat că ştie despre memoriul RUR Cluj. „Juridic este mai complicat de gestionat problemele urbanistice din Făget. Legal se poate construi pe parcele în limita a 5%. Proiectanţii nu doresc să se mai pemită construirea de locuinţe în pădure. În următoare perioadă ne vom întâlni cu proiectanţii şi cu consilierii locali pentru a găsi o soluţie", a declarat Subţirică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter