Actualitate

„Un program de colonizare a României”. Așa „traduc” fermierii clujeni scandalul laptelui

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/18/desc 03-19.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Călin Făgaciu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din judeţul Cluj, a lansat un atac dur la adresa fermierilor şi producătorilor din Uniunea Europeană, precizând că scandalurile în care a fost implicată România în ultima perioadă sunt doar bombe de presă în defavoarea producătorilor români, pentru a elimina competiţia. </strong></p>

„Sunt două aspecte pentru aceste scandaluri privind alimentele şi produsele lactate. Primul se referă la faptul că prin aceste scandaluri s-a generat un război economic astfel încât să vândă neamţul, olandezul şi ceilalţi. Al doilea aspect, şi o spun cu voce tare şi mi-o asum, există un program de colonizare a României cu fermieri din altă parte. Olandezii nu mai au ce face cu fermierii lor, am fost contactat de o firmă a statului olandez creată de un procesator care să aducă fermieri în România. Ei nu-şi pot extinde fermele pentru că ţara este mică şi atunci nu au ce face cu tinerii. Pentru a rezolva problema socială încearcă să elimine fermierul român şi în locul lui să vină fermierul olandez. Din noi, noi vom ajunge să mergem cu jalba în mână în Olanda. Nu mi se pare corect, nu o să stăm să murim în genunchi. Acest scandal legat de aflatoxină a fost şi în Italia mult mai grav, dar nu am văzut niciunde în presă că laptele din Italia e toxic. Noi am creat un scandal artificial. În America doza acceptată la aflatoxină este de 10 ori mai mare şi americanii nu şi-au alarmat poporul cu lucrul acesta. Dacă ar fi aşa de toxică în primul rând ar muri vaca şi după aceea ar reprezenta un pericol pentru populaţie”, a declarat Călin Făgaciu.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj au luat probe de la producătorii şi procesatorii de lapte din judeţ pentru a stabili dacă acesta este contaminat cu aflatoxină, rezultatele fiind negative. Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a spus că la Cluj situaţia este sub control. Directorul DSVSA Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat că la nivel naţional a fost creată o alarmă falsă, laptele din judeţul Cluj fiind conform din toate punctele de vedere.


abonare newsletter