Actualitate

Scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină la Cluj: Autorităţile spun că situaţia este sub control

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/18/milk.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj au luat probe de la producătorii şi procesatorii de lapte din judeţ pentru a stabili dacă acesta este contaminat cu aflatoxină, rezultatele fiind negative. Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a spus că la Cluj situaţia este sub control. </strong>


„Situaţia alimentelor pe care le consumăm a creat isterie la nivel naţional. După scandalul cu carnea de cal aruncată în lacul Tarniţa au apărut tot felul de comentarii în legătură cu laptele infestat, în legătură cu carnea de curcan infestată cu nu ştiu ce antibiotice, în legătură cu conservele de carne de vită, în legătură cu micii care conţin ceea ce nu era scris pe etichetă şi aşa mai departe. Pentru a veni în întâmpinarea dorinţei cetăţenilor, pentru a explica cât mai profesionist ceea ce s-a întâmplat în judeţul nostru, vom încerca să explicăm care este situaţia alimentelor şi a produselor lactate din Cluj. Fermierii din judeţul Cluj au fost afectaţi de aceste scandaluri, cu toate că aici noi, lucrurile le-am stăpânit, nu a fost cazul de probleme. Rezultatele la toate cele 68 de probe recoltate de la producătorii şi procesatorii de lapte au fost negative, deci totul a fost în regulă, din punct de vedere al calităţii acestui produs şi vrem să asigurăm cetăţenii că la Cluj situaţia o avem foarte bine sub control şi nu sunt în niciun fel expuşi la a consuma produse neconforme sau care conţin alte elemente, altele decât cele inscripţionate pe etichetă”, a declarat prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan.

Directorul DSVSA Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat că la nivel naţional a fost creată o alarmă falsă, laptele din judeţul Cluj fiind conform din toate punctele de vedere.

„Am luat principalii producători de lapte, principalii procesatori de lapte, practic, toţi procesatorii de lapte, în două zile am luat probele şi am avut rezultate bune, nesperat de bune. Din 68 de probe, în 28 dintre ele această aflatoxină nu a fost detectată, nu există. Toate celelate probe s-au încadrat în normal. La principalul procesator, Napolact, care are şi centre de colectare, aflatoxina a fost nedetectabilă. Pot spune că producem un lapte bun, posibilitatea apariţiei toxinei în lapte este una foarte simplă. Aceste mucegaiuri se dezvoltă foarte repede mai ales în furaje, ţinând cont de perioada mai caldă faţă de media obişnuită, iar prin contaminarea furajelor în scurt timp bacteria apare şi în lapte. Problema poate apărea de la o zi la alta. Laptele nostru este conform. A fost creată o alarmă falsă”, a precizat Pivariu.

Citeşte şi:


ALERTĂ ALIMENTARĂ: LAPTE cu aflatoxină, RETRAS de pe piaţa din România


abonare newsletter