Actualitate

Patronii Mechel, referitor la situaţia de la Câmpia Turzii: Anul trecut angajaţii au stat acasă dar au primit 75% din salariu

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/17/mechel campia turzii linie de productie noua126_ag.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Noul acţionariat de la Mechel a emis un comunicat de presă în care precizează că planul de restructurare a activității a permis reluarea activității „conform promisiunilor”, dar în acelaşi timp a arătat cu degetul spre angajaţii de la Câmpia Turzii „care au stat o bună perioadă de timp acasă, primind, totuși, 75% din salariu”.</strong></p>


“Referitor la situația de la Câmpia Turzii, facem câteva precizări pentru restabilirea adevărului, denaturat grav în urma unor afirmații calomnioase apărute în mass-media. Pe parcursul anului trecut, pe fondul lipsei de comenzi, angajații au stat o bună perioadă de timp acasă, primind, totuși, 75% din salariu. Din momentul în care s-a făcut publică întenția de disponibilizare - adică din luna octombrie 2012 -, până la implementarea ei - adică luna februarie 2013 -, au mai trecut încă patru luni în care, deși nu au muncit, oamenii și-au primit salariile și au fost preveniți de situația reală în care se află întreprinderea. De asemenea, toți angajații au primit în anul 2012 prima de Paște, prima de Crăciun, prima de Ziua Metalurgistului și primă de vacanţă. Tocmai de aceea considerăm că acuzele care se aduc sunt nefondate și rău-voitoare, cu atât mai mult cu cât am propus soluții realiste și funcționale pentru achitarea restului de plată din cele trei salarii compensatorii”, se arată într-un comunicat de presă al Mechel.

În documentul citat se mai arată că programul de repornire a activității la Mechel Târgoviște este în curs de implementare. În data de 11 martie și-a reluat activitatea în regim normal Secția de pregătire materiale. În data de 15 martie și-a reluat activitatea Oțelăria Electrică. În data de 23 martie este programată și repornirea la secția Profile Mici, moment în care circuitul de producție va fi complet.

„În funcție de rezultatele obținute, de contextul pieței din perioada care urmează și de identificarea resurselor financiare necesare, programul de restructurare și repornire a activității va continua și pentru celelalte întreprinderi. La momentul preluării, întreprinderile Mechel din România aveau activitatea oprită de câteva luni și datorii scadente. Angajamentul luat a fost de a reporni activitatea cât mai rapid, acolo unde acest lucru este posibil și rentabil. Faptul că restructurarea presupune, printre multe alte decizii, reducerea unor locuri de muncă, este o realitate a economiei de piață. Scopul este de a căuta și identifica cele mai bune soluții pentru a păstra câți mai mulți angajați, alături de care să reluăm producția”, au conchis noii patroni ai Mechel.

 

abonare newsletter