Actualitate

FOTO Ce este "kurtitei", produsul gastronomic româno-maghiar lansat la un târg din Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/15/targ12.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un produs gastronomic numit "kurtitei", o combinaţie între kurtos kalacs (colacul secuiesc) şi mititeii româneşti, a fost lansat, vineri, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la un târg de produse tradiţionale organizat la Cluj-Napoca, simbolizând "buna convieţuire între români şi maghiari".</strong></p>

Reprezentatul Breslei Meşteşugarilor din Transilvania Molnar Attila, organizatorul Târgului Maghiar de Produse Tradiţionale de la Cluj-Napoca, a declarat, vineri, că a fost creat "un produs gastronomic româno-maghiar, care simbolizează buna convieţuire dintre români şi maghiari în această zonă a Transilvaniei".

"Se numeşte «kurtitei» şi este o combinaţie între kurtos kalacs, colacul secuiesc, şi mititeii româneşti. Nişte bucătari din Odorheiu Secuiesc au făcut o reţetă specială de aluat, iar acesta este prelucrat şi rulat în jurul unui mititel prăjit. Ne-am gândit să ne prezentăm cu o mâncare din ambele etnii, din ambele culturi. Eu cred că, dacă ceva poate să unească cele două etnii, este mâncarea. Astfel de încercări de a ne apropia sunt binevenite şi nu întâmplător am ales ziua de 15 Martie, Ziua Maghiarimii, pentru prezentarea noului produs", a spus Molnar, citat de Mediafax.

El a adăugat că noul produs ar putea fi înregistrat la OSIM.

Totodată, el a spus că la ediţiile viitoare ale târgului se va încerca prezentarea unui alt produs, şi anume un kurtos kalacs umplut cu mămăligă cu brânză.

Agnes Iren, bucătăreasa care a pregătit "kurtitei", a explicat că în compoziţia aluatului intră făină, drojdie, lapte şi sare.

În cadrul târgului deschis, vineri, în centrul municipiului Cluj-Napoca, se vând produse tradiţionale alimentare - cârnaţi cu boia, slănină afumată, pălincă de soc, dar şi produse de artizanat.

O bucată de "kurtitei" costă 5 lei.


 

 


 

 


 

 


 

 


 


Citeşte şi:

Poftiţi la „kurtitei” – convieţuirea inter-etnică din farfurie!


 

 

 

abonare newsletter