Actualitate

Ioan Pascu, lider de sindicat: Grupul Mechel înseamnă management defectuos şi refuzul dialogului

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/15/03-mechel.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Liderul sindicatului 'Industria Sârmei' de la Combinatului Mechel din Câmpia Turzii, inginerul Ioan Pascu, susţine că Grupul Mechel este vinovat pentru tot ce s-a întâmplat în unitatea siderurgică de la Câmpia Turzii, 'atât din cauza managementului defectuos, cât şi a refuzului obstinat a oricărui dialog cu angajaţii, timp de opt ani'.</strong></p>


Ioan Pascu doreşte ca noul acţionar ai întreprinderii, Invest Nikarom, să îşi anunţe intenţiile clare în privinţa viitorului acestui fost colos industrial din România, care a produs cel mai bun oţel din Europa, iar azi este pus pe butuci.

'De luni, Garda Financiară va începe o verificare la Mechel Câmpia Turzii. În ce ne priveşte, noi, sindicatul, dorim să ştim cine este, concret, Invest Nikarom. Dacă vrem să facem acum demersuri legale, le facem împotriva Mechel, dar grupul rus nu mai este patron al acestei unităţi siderurgice. Grupul Mechel este vinovat pentru tot ce s-a întâmplat aici, de la managementul defectuos la refuzul obstinat al oricărui dialog cu angajaţii, timp de opt ani', a declarat, vineri, pentru Agerpres inginerul Ioan Pascu.

El a subliniat că dacă Grupul Mechel lucra bine şi corect, azi foştii muncitori nu s-ar fi aflat în stradă.

Din punctul său de vedere, împrumutul de 48,7 milioane de euro, făcut de Mechel International Holding GmbH, în decembrie 2012, a fost pentru unităţile din Târgovişte şi Buzău, care, paradoxal, azi sunt în insolvenţă. 'Prinde orbul, scoate-i ochii', spune Pascu, după vechiul proverb românesc. Inginerul consideră că valoarea activelor de la Mechel Câmpia Turzii este de aproximativ 36 de milioane de euro. Când a făcut împrumutul, Mechel le-a supraevaluat, garantând cu ele, pentru a obţine suma de 48,7 milioane de euro.

'Ieri m-am dus la DNA să văd ce fac procurorii cu situaţia de aici. Ştiţi că noi am sesizat DNA încă din 2012 şi că nu a venit nimeni să întrebe ce este cu neregulile semnalate de noi. Personalul disponibilizat şi sindicatul vom continua protestele şi vom începe şi un proces în instanţă. Mergem mai departe', a spus inginerul Pascu.

El este convins că vineri, 15 martie, banii pentru plata salariilor vor intra în contul bancar al Mechel Câmpia Turzii. Totodată, liderul de sindicat a precizat că 363 de salariaţi îşi vor continua munca în combinat.

'Un ONG foarte puternic din cadrul Cartelului Alfa va veni, miercuri, 20 martie, la Câmpia Turzii pentru a discuta despre reconversia profesională a celor concediaţi de la Mechel şi despre crearea de locuri de muncă. Şi să ştiţi că vom schimba numele de Mechel al acestui combinat. Se va numi din nou 'Industria Sârmei' - cândva o bijuterie a siderurgiei româneşti. Dacă Invest Nikarom nu vrea să continue activitatea de aici, să vândă. Sunt potenţiali cumpărători. Pe de altă parte, halele se pot închiria. Şi proiectul Combinatului social s-ar putea realiza aici, pentru că există condiţii mai bune decât cele de la fostele grajduri transformate din oraş', a spus liderul de sindicat.

Primarul oraşului Câmpia Turzii, Radu Hanga, a declarat că pentru situaţia personalulului disponibilizat de la combinatul Mechel din localitate se vor găsi locuri de muncă.

Referindu-se la plata salariilor compensatorii care se cuvin celor 720 de muncitori concediaţi de Mechel, primarul Radu Hanga s-a declarat optimist.

'Este o problemă care trebuie neapărat rezolvată şi eu cred că se va rezolva. Că se mai tergiversează, că sunt disfuncţionalităţi, asta este, dar în final problemele se vor rezolva. Laminorul 3 rămâne neatins şi este foarte bine, cu el se poate relua producţia. Fier vechi se mai găseşte în combinat, nu este nevoie de dezafectarea Laminorului 3. Eu am lucrat 25 de la 'Industria Sârmei', din care opt ani am fost director', a spus edilul oraşului.


Citeşte şi:


Muncitorii concediaţi de la Mechel Câmpia Turzii sunt încă neîncrezători că vor primi banii cuveniţi

Protest cu oale și cratițe la Mechel Câmpia Turzii: Un fost angajat a dat foc unei salopete


720 de muncitori concediaţi de Mechel Câmpia Turzii aşteaptă, azi, plata salariilor compensatorii

Foştii şi actualii angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii protestează împreună


Foştii angajaţi Mechel cer INTRATREA ÎN INSOLVENŢĂ a combinatului


Ultimele Stiri
abonare newsletter