Actualitate

FOTO: Românii şi maghiarii au aceleaşi aspiraţii de libertate şi bunăstare şi aceleaşi nemulţumiri

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/15/unguri m 20.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vicepreşedintele PNL Horea Uioreanu, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, spune că românii şi maghiarii din Transilvania sunt legaţi de aceleaşi aspiraţii, dar şi de aceleaşi nemulţumiri.</strong></p>

„Cu urcuşuri şi coborâşuri, românii şi maghiarii au trăit şi au muncit alături în Transilvania timp de secole, avem aceleaşi aspiraţii de libertate şi bunăstare, aceleaşi nemulţumiri şi chiar acelaşi trecut. Încercările de dezbinare, de conflicte nu pot să aibă succes. (...) La 165 de ani de la momentul debutului Revoluţiei de la Budapesta, felicit comunitatea maghiară, parte a întregului care este România şi-i doresc să continue să trăiască potrivit ultimului punct din Proclamaţia revoluţionarilor de la 1848, care doreau pace, libertate şi înţelegere”, a declarat, vineri, Horea Uioreanu, în discursul rostit în faţa participanţilor la manifestările organizate la Cluj cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, citat de Agerpres.

Peste 1.000 de persoane au mărşăluit, vineri, prin zona centrală din Cluj-Napoca pentru a marca ziua de 15 martie. Maghiarii participanţi la marş aveau cu ei steagurile Ungariei, României şi UE, dar şi steagul secuiesc.


După marş, ei au participat la o slujbă religioasă la Biserica „Sf. Mihail”, iar apoi au fost depuse coroane de flori pe locul fostului Hotel Biasini, unde a înnoptat poetul ungar Petofi Sandor. Ei au avut steaguri ale Ungariei, ale Uniunii Europene, drapelul secuiesc, dar şi un tricolor românesc, pentru prima dată. Manifestanţii au fost însoţiţi de o fanfară şi au intonat cântece religioase, tradiţionale maghiare, precum şi imnul Ungariei.

Marşul a fost supravegheat de Poliţie şi jandarmi, nefiind înregistrate incidente.


La manifestări a fost prezent şi prefectul Gheorghe Vuşcan, care a citit mesajul transmis de premierul Victor Ponta, precum şi consulul general al Ungariei la Cluj, Magdo Janos, care a citit mesajul premierului ungar Viktor Orban. De asemenea, a fost prezent primarul Emil Boc, şi preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras.

Gheorghe Vuşcan: “Se vorbeşte prea puţin despre faptul că ungurii şi românii trăiesc împreună”

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a afirmat că „nu sabia şi războiul leagă cele două naţii, maghiară şi română, mai ales acum că ambele state sunt membre ale Uniunii Europene şi au un viitor comun“. „Se vorbeşte prea puţin despre faptul că ungurii şi românii trăiesc împreună, au familii împreună, au copii împreună. La mulţi ani!“, a afirmat prefectul Clujului, citind mesajul prim-ministru român Victor Ponta.


Mesajul premierului ungar pentru maghiarii de pretutindeni a fost citit de consulul general al Ungariei la Cluj, Magdo Janos. „Lumea întreagă aude vocea libertăţii maghiare. Această voce spune că libertatea este acelora care sunt destul de curajoşi să o dobândească. Iar noi, maghiarii, am dobândit-o“, a afimat Magdo Janos.

Emil Boc: “Am reuşit împreună şi pe mai departe tot împreună vom reuşi”

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit despre reuşitele pe care clujeni, români şi ungurii, le-au făcut. „Am reuşit împreună şi pe mai departe tot împreună vom reuşi. În 2004, împreună am reuşit să schimbăm faţa acestui oraş, dintr-unul înapoiat într-unul nou. Am recâştigat terenul pierdut, iar acum suntem al doilea oraş ca importanţă după Bucureşti şi, evident, capitala Transilvaniei“, a declarat Boc.


Ovidiu Felecan, un clujean din cartierul Mănăştur, cel mai mare al oraşului, a venit la manifestaţiile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni cu un tricolor uriaş. A fost îmbrăcat într-o ie românească. Şi-a justificat gestul în faţa ziariştilor: a zis că nu vrea să încurce manifestaţiile ungurilor şi doreşte doar ca steagul românesc să fie la loc de cinste. „Suntem totuşi în inima Ardealului, leagănul românismului. Este mai mare ruşinea că în apropierea de statuia lui Avram Iancu se arborează cu tupeu steagul Ungariei şi a Ţinutului Secuiesc“, a declarat clujeanul.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Citeşte şi:

Premieră de Ziua Maghiarilor la Cluj: Drapelul românesc alături de steagurile UE, Ungariei şi secuiesc


abonare newsletter