Actualitate

Ungaria:Mii de persoane şi-au petrecut noaptea în maşini din cauza ninsorilor

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/15/drum inzapezit.png" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mii de persoane au fost nevoite să-şi petreacă noaptea de joi spre vineri în maşini sau în clădiri de la marginea şoselei după ce au rămas blocate pe o importantă autostradă din Ungaria din cauza unei furtuni de zăpadă, relatează AP şi AFP.</strong>

Totodată, manifestaţiile de amploare ale opoziţiei, prevăzute pentru vineri la Budapesta, cu ocazia Zilei Naţionale, au fost anulate, potrivit organizatorilor.

Valul de frig ce a atins vestul Europei la începutul săptămânii s-a abătut în noaptea de joi spre vineri şi asupra Ungariei. Partea occidentală a ţării, inclusiv Budapesta, a fost acoperită în întregime de zăpadă, provocând haos în transport.

Rafalele de vânt au ajuns până la 100 de km/h, iar pe autostrada M1 dintre Budapesta şi Viena s-au create blocaje în trafic, în special din cauza circulaţiei dificile a camioanelor.

Zeci de drumuri principale din întreaga ţară au fost blocate de ninsori, iar peste 100.000 de oameni au rămas fără curent electric din cauza furtunii.

Autobuzele companiilor de transport în comun nu mai circulă, iar trenurile au întârzieri importante.

Valul de frig, deşi puternic, va fi trecător, serviciile de meteorologie anticipând o creştere a temperaturilor, care ar urma să ajungă marţi la 13 grade Celsius.

Şi manifestările oficiale oficiale în aer liber au fost anulate din cauza ninsorilor, după cum a anunţat guvernul joi seara târziu. Pe fondul unei alerte meteo de cod roşu, autorităţile au cerut partidelor şi diverselor organizaţii ale societăţii civile să renunţe la evenimentele programate pentru a marca împlinirea a 165 de ani de la începutul Revoluţiei ungare din 1848.

Şi formaţiunile din opoziţie şi-au amânat totodată marile manifestaţii de stradă la Budapesta. 'Manifestaţia noastră a fost anulată din cauza vremii rele. Din cauza zăpezii, a poleiului şi a vântului glaciar, am decis să anulăm întregul program', a anunţat partidul E2014 (Împreună 2014), formaţiunea fostului premier Gordon Bajnai. Manifestaţiile opoziţiei, care urmărea să protesteze în special împotriva adoptării de către parlament a unei modificări controversate la noua Constituţie, vor avea loc la o dată ulterioară, care urmează să fie stabilită.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter