Actualitate

ICR nu finanţează în acest an TIFF

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/14/piata unirii la tiff_credit foto nicu cherciu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc între 31 mai și 9 iunie la Cluj-Napoca, apare ca fiind „neeligibil” în lista de proiecte depuse spre finanţare la Institutul Cultural Român. Directorul festivalului, Tudor Giurgiu, speră că e doar o eroare de procedură a aplicaţiei. </strong></p>

Institutul Cultural Român (ICR) a publicat lista proiectelor care vor primi finanţare în acest an, suma totală alocată pentru acest concurs fiind de 450 000 lei. Potrivit site-ului ICR, „la concursul de proiecte culturale pentru anul 2013 organizat de Institutul Cultural Român sunt eligibile proiecte din toate ariile tematice cuprinse în conceptul cel mai larg de cultură”.


Pe lista de proiecte publicată de ICR, Asociaţia pentru Promovarea Filmului, organizatorii TIFF, s-au înscris cu două proiecte, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia a XII şi Festivalul Internaţional de film „Lună Plină” de la Biertan, judeţul Sibiu. Ambele proiecte au fost declarate ca fiind neeligibile.

„Sper că e doar o eroare de procedură a aplicaţiei. Vom clarifica situaţia acesta săptămâna viitoare. ICR ne-a asigurat la începutul anului că va sprijini TIFF la fel ca până acum”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, directorul TIFF, Tudor Giurgiu.


Pe site-ul ICR-ului, se arată că „pentru proiectele declarate neeligibile, fiecare aplicant va primi, în cursul zilei de astăzi, un e-mail în care li se va explica motivul pentru care dosarul a fost declarat neeligibil”. Întrebat dacă a primit vreo justificare din partea ICR, Tudor Giurgiu a precizat: „Nu am primit nimic”.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat că în acest an Festivalul Internaţional de Film Transilvania primeste de la bugetul local suma de 450.000 lei.


De asemenea, pe site-ul ICR-ului mai apar ca fiind neeligibile festivalurile internaţionale “Anonimul” şi NexT, dar şi Festivalul de Film Animat Anim'Est, ediţia a VIII.

Societatea Voodoo Films a cerut finanţare pentru promovarea, prin producţie de suport DVD, a filmului „După dealuri” a regizorului Cristian Mungiu, proiect declarat, de asemenea, neeligibil. Lungmetrajul "După dealuri" a fost inclus pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, la ediţia din 2013. Pentru filmul "După dealuri", Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012.

abonare newsletter