Actualitate

Trei constructori foarte mari din lume, interesaţi să facă Autostrada Transilvania

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/14/07 muncitori utilaje vizita santier autostrada transilvania rp 31.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că sunt vreo trei constructori foarte mari din lume interesaţi să facă Autostrada Transilvania.</strong>

Întrebat despre rezultatele rezilierii contractului cu Bechtel, despre faptul că va trebui să dăm foarte mulţi bani companiei americane şi dacă aceştia sunt dispuşi la o negociere, Şova a declarat că aceste date sunt confidenţiale.

„Din nefericire, şi aceste negocieri sunt afectate de confidenţialitate, dar pot să vă spun că îngrijorarea celor care vorbesc este justificată, pentru că vorbim despre banul public, dar din fericire este doar reverenţiară, pentru că nu se va întâmpla treaba asta. Pot să vă spun din start că în acest moment, dacă am termina Suplacu de Barcău - Borş, ceea ce ne-ar mai costa 250 de milioane de euro, contractul s-ar termina oricum. Aceasta este negocierea făcută de doamna ministru Boagiu. Or, în aceste condiţii, ar fi culmea ca cineva să-ţi ceară mai mult decât ar lua dacă ar mai şi munci. Deci, fireşte că negocierile sunt dure. Dar pot să vă spun că am avut o discuţie foarte deschisă cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA - este locţiitorul ambasadorului - şi cu consilierul economic al ambasadei americane, dar şi cu reprezentanţii Bechtel şi cu avocaţii companiei, şi în urma acesteia am ajuns la concluzia că încetarea contractului de comun acord este cea mai bună soluţie”, a precizat Şova.

Potrivit ministrului, partea americană a fost foarte mulţumită de faptul că a venit cineva şi a spus frontal care este situaţia. „Bani la buget nu mai sunt, nu putem finanţa din bani europeni, din păcate, că trebuie să reziliem acest contract, nu pentru că avem ceva de reproşat companiei Bechtel, fireşte contractul a avut o mulţime de probleme; eu le-am explicat foarte transparent că avem o concluzie simplă şi tristă: după 11 ani, avem 52 de km de autostradă şi 1,4 miliarde de euro plătite. Eu nu sunt nici anchetator nici istoric să stau să caut vinovaţi. Pe mine mă interesează situaţia concretă. Eu am preluat o treabă şi am primit ordin să încerc să o rezolv. Problema aici nu este de a reproşa ceva companiei Bechtel sau celor de dinainte, din punctul meu de vedere. Eu am o autostradă de făcut, de găsit o soluţie pentru ea şi le-am explicat că, de fapt, această încetare de comun acord a contractului are în vedere schimbarea mecanismului de finanţare. Singura posibilitate este să găsesc pe cineva interesat să o facă în concesiune. Nu vă ascund că au fost câţiva oameni în mod justificat supăraţi, neînţelegând exact ce se întâmplă, acuzându-mă că renunţ la Autostrada Transilvania. Nu, din contră, şi am explicat, iar acum se pare că lumea a înţeles. Nu numai că nu renunţ. Ceea ce încercăm să facem acum este să o revigorăm, să o facem”, a mai declarat Şova.

Dan Şova a mai declarat că termenul până la care trebuie încheiate negocierile cu Bechtel este 30 aprilie, după care concluziile fiecărei părţi vor fi prezentate Guvernului şi acesta va decide cum se va proceda.

„Noi pregătim acum ca să licităm - pentru ca să nu lăsăm în nelucrare în 30 aprilie, când ei vor părăsi şantierul - vom avea o firmă de pază, pentru că vor fi foarte multe materiale de construcţii, şi o firmă care să asigure conservarea lucrărilor - să nu crească buruieni pe autostradă, vom face licitaţie pentru asta şi vom asigura conservarea şi paza până când vom găsi un nou constructor. Pot să vă spun cu rezerva confidenţialităţii că sunt vreo trei constructori foarte mari din lume interesaţi să facă Autostrada Transilvania. Pe tronsonul de autostradă Braşov - Tg. Mureş trebuie să ştie lumea că nu s-a făcut absolut nimic”, a conchis ministrul.

abonare newsletter