Actualitate

Foştii şi actualii angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii protestează împreună

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/14/05-mechel_ft 19.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Muncitori rămaşi în schema de funcţiuni a Combinatului Mechel din Câmpia Turzii şi cei disponibilizaţi colectiv, în luna februarie a acestui acest an, protestează împreună, joi, în curtea întreprinderii şi în faţa intrării în unitatea metalurgică.</strong></p>


Foştii angajaţi ai Mechel sunt în a 12-a zi de proteste. Ei spun că nu sunt de acord cu plata eşalonată a salariilor compensatorii, pentru că au muncit în întreprindere conştiincios, zi de zi, şi nu eşalonat, potrivit Agerpres. Muncitorii vor să ştie unde sunt banii din producţia pentru care au lucrat şi din care aveau dreptul la cotă de beneficiu, prin salarii. Pe de altă parte, Mechel Câmpia Turzii a făcut în decembrie 2012 un împrumut de peste 48 de milioane de euro şi a încasat din vânzarea de active alte peste 3 milioane de euro, prin urmare existau bani pentru plata salariilor compensatorii. Totodată, muncitorii spun că dezmembrarea Laminorului 3 şi tăierea fierului obţinut astfel, pentru a fi vândut în contul viitoarelor plăţi ale salariilor compensatorii, nu reprezintă o soluţie raţională, pentru că activitatea la combinat poate fi reluată prin acest laminor încă performant.

Alţi muncitori susţin că în 2004, când „Industria Sârmei” a fost privatizată, în curtea unităţii erau mii de tone de oţel, de care Mechel a beneficiat gratuit, cantitatea considerabilă de metal nefiind prevăzută în contractul de privatizare.

Miercuri, la adunarea desfăşurată la Clubul Muncitoresc - Casa de Cultură „Ionel Floaşiu” din Câmpia Turzii, în prezenţa prefectului Gheorghe Vuşcan, muncitorii au cerut ca actele de privatizare din 2004 ale întreprinderii „Industria Sârmei”, devenite Mechel, să fie făcute publice pentru a se cunoaşte toate detaliile legate de obligaţiile asumate în document faţă de muncitori, dar şi condiţiile dezavantajoase pentru statul român ale vânzării, dar avantajoase, particular, pentru cei ce au făcut această tranzacţie.

Pe de altă parte, muncitorii vor să fie create locuri de muncă la Câmpia Turzii, iar reconversia profesională să fie eficientă şi nu prin cursuri teoretice formale, care nu au nicio legătură cu piaţa muncii.

Muncitorii au anunţat, miercuri, că vor picheta şi sediile Primăriei Câmpia Turzii, Prefecturii Cluj şi Consiliului Judeţean. Ei doresc să participe la şedinţele Consiliului Local Câmpia Turzii şi la cele ale Consiliului Judeţean şi spun că nu vor conteni să prezinte situaţia de la Mechel în mass-media. Totodată, foştii angajaţi spun că singurul document în baza căruia vor purta discuţii şi negocieri este „Manifestul de la Câmpia Turzii”, citit, miercuri, la adunarea de la Clubul Muncitoresc - Casa de Cultură „Ionel Floaşiu”.

abonare newsletter