Actualitate

8 ani de închisoare pentru şeful „cartelului drogurilor“ din Cluj

<p><strong> <img src="documente/stories/2013/03_martie/13/droguri praf.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mihai George Szekely a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru trafic de droguri de risc şi de mare risc şi deţinere de droguri de risc şi de mare risc pentru consum propriu.

Szekely, alături de mama sa, farmacista Georgeta Szekely, a înfiinţat două laboratoare de producere a drogurilor în judeţele Cluj şi Sălaj şi a pus bazele unei reţele de distribuţie a stupefiantelor. Mama acestuia, Georgeta Szekely, s-a ales cu 3 ani de închisoare cu suspendare, potrivit Biroului de Presă al ÎCCJ. Judecătorii de la Înalta Curte a respins pe 7 martie recursul înaintat de avocatul familiei Szekely. În fața instanței, mama tânărului s-a dezis de acțiunile fiului ei, afirmând că ea a încercat să-i oprească activitatea pe care acesta o desfășura.


Laborator de droguri cu ustensile casnice

Mihai Szekely împreună cu mama sa, Georgeta Szekely, o farmacistă din Cluj-Napoca, au fost reținuți în octombrie 2010 după o acțiune a procurorilor DIICOT. Aceștia au descoperit două laboratoare de producere a drogurilor în valoare de 500.000 de euro. În plus, politistii au mai gasit în Cluj şi Zalău 10 kilograme de droguri de risc si mare risc. Procurorii DIICOT Cluj au stabilit faptul ca Georgeta Szekely, de 54 de ani, având calificarea de chimist, și Mihai Szekely, de 23 de ani, au înfiinţat un laborator de producere de droguri, în diferite spaţii aparţinând familiei, utilizând intrumente empirice, respectiv ustensile casnice. Unul din cele două laboratoare funcţiona în localitatea sălăjeană Chendremal.

Membrii reţelei foloseau diferite utilaje de producere a drogurilor, chiar şi un aparat cu ajutorul căruia se produceau comprimate Ecstasy. În majoritatea cazurilor, comprimatele Ecstasy ajungeau la membrii reţelei din străinătate. Utilajele „asigurau producerea unor cantităţi însemnate de droguri, fără a fi nevoie de implicarea în mod direct în procesul tehnologic a unui număr mare de persoane, fapt ce contribuia la asigurarea conspirativităţii activităţilor ilicite”, arătă la vremea respectivă DIICOT. Femeia obţinea substanţele necesare din România sau le importa din China şi Bulgaria, după care le prelucrau în vederea obţinerii de droguri.


Angajau tineri cu studii de chimie

Reţeaua de distribuitori era împărţită în distribuitori de rang 1, care introduceau în circuitul comercial drogurile produse, şi distribuitori de rang 2, care vindeau direct marfă. Cei de rangul 2 au creat, la rândul lor, o altă reţea de distribuţie prin care se asigura aprovizionarea constantă cu marfa a clienţilor, printre care şi mulţi elevi. Cei doi au şi angajat în urmă cu un an diverse persoane care să lucreze în laboratoarele lor. Au fost selectaţi ”în special tineri cu studii în domeniul chimiei sau persoane necalificate, care să-i ajute în activitatea de preparare a drogurilor. În cursul anului 2010 aceştia au achiziţionat noi imobile pe care le-au amenajat ca laboratoare sau depozite, precum şi aparatură şi ustensile de laborator destinate acestui scop, aparatură pentru pastilat, malaxoare, cântare profesionale, încălzitoare, depresurizatoare, aparate pentru măsurarea presiunii şi sticlărie de laborator”, mai precizau anchetatorii. „Totodata s-a stabilit ca S.G. a achiziţionat autoturisme de lux sau pentru transport marfa, stabilindu-se faptul ca în unele situaţii acesta a primit inclusiv autoturisme în schimbul drogurilor", au mai spus procurorii DIICOT Cluj.

„Ajutoarele”, condamnate la închisoare cu suspendare

Cei doi era ajutaţi de alte persoane, între care Daniel Ciupe, de 23 de ani, Adrian Dan Mocanu, de 24 de ani, Alexandra Adina Lazăr, de 23 de ani şi Paul Fabian Alba, de 21 de ani, care comercializau drogurile pe raza judeţelor Sălaj şi Cluj. De asemenea, drogurile erau vândute prin intermediul altor persoane în Constanţa, Timişoara, Braşov, Bucureşti şi Iaşi. Toţi au fost trimişi în judecată pentru trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc şi de mare risc pentru consum propriu, fără drept. Cei şase au fost trimişi în judecată în stare de arest, dosarul fiind judecat de Tribunalul Cluj. Dosarul a fost disjuns, Daniel Ciupe, Adrian Dan Mocanu, Alexandra Adina Lazăr şi Paul Fabian Alba fiind condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu suspendare. Drogurile şi substanţele erau distribuite în ţară sau străinătate (Anglia, Irlanda, Ucraina, Bulgaria, Ungaria), sumele obţinute fiind de ordinul sutelor de mii de euro.

abonare newsletter