monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Liviu Neag: autobuzele electrice nu sunt deloc costisitoare şi nici zgomotoase

Liviu Neag, directorul RATUC subliniază că este greşită opinia celor de la TRANSIRA care solicită Primăriei Cluj-Napoca să renunţe la cumpărarea de autobuze electrice pentru că sunt prea scumpe şi zgomotoase.

 

Şeful RATUC afirmă că autobuzele electrice nu sunt deloc zgomotoase şi nici atât de costisitoare cum vehiculează reprezentanţii TRANSIRA. „Ca şi costuri, autobuzele electrice sunt undeva între un autobuz şi un troleibuz, iar costurile se recuperează undeva în 3-4 ani, iar apoi se va circula mult mai ieftin”, afirmă Liviu Neag. Directorul RATUC menţionează că în SUA se foloseşte acţionarea electrică cu acumulatori şi la transportul de marfă pe marile şantiere de construcţii.

Acumulatorii rezistă 24 de ore

Potrivit conducerii RATUC, peste tot în lume se pune problema folosirii mijloacelor de transport electrice, indiferent dacă este vorba despre automobile sau mijloace de transport în comun. În ceea ce priveşte autobuzele electrice, acestea funcţionează pe baza unor acumulatori care se reîncarcă la o perioadă de 24 de ore astfel că au un ciclu de lucru de o zi. Acumulatorii se pot încărca şi de la panouri fotovoltaice, de asemenea, în timp, folosirea acestui mijloc de transport în comun va fi mai ieftină decât cele clasice.

 

 

Citeşte şi:

VEZI cine şi de ce îi cere lui Boc să nu mai cumpere autobuze electrice

Clujul ar putea avea AUTOBUZE ELECTRICE din acest an