Actualitate

Europarlamentarul Laszlo Tokes, împotriva Tratatului de la Trianon

<p><strong><img src="documente/stories/05 laszlo tokes ceremonie inaugurare statuie matei corvin rp 04.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Europarlamentarul Laszlo Tokes, s-a pronunţat, duminică, în cadrul mitingului pentru autonomie de la Târgu Mureş, împotriva existenţei Tratatului de la Trianon, semnat în 4 iulie 1920, care stabilea frontierele Ungariei cu vecinii săi, inclusiv România.</strong>



'Nu trebuie să mai existe Tratatul de a Trianon (...) Despre asta e ziua libertăţi secuilor, despre lupta pentru libertate, adevăr şi autonomie', a susţinut europarlamentarul român, care a subliniat că lupta pentru autonomie trebuie să continue.

Tokes a susţinut că autonomia este 'precondiţia vieţii noastre comunitare' şi că aceasta li se 'cuvine ca 'oricărei naţiuni europene'.

De la tribuna manifestării, acesta i-a atacat dur pe premierul român, Victor Ponta, căruia i-a imputat că ar fi 'reaprins flacăra antimaghiară', pe fostul lider al UDMR, Marko Bela, pe care l-a etichetat ca fiind 'trădător al naţiunii', dar şi pe liderul partidului Socialist Ungar, Attila Mesterhazy, care şi-a dat mâna cu primul ministru român.

Un alt vorbitor, Marc Gafarot i Monjo, reprezentant al Partidului Unităţii şi Convergenţei din Catalonia, a susţinut că se simte aproape de aspiraţiile politice ale secuilor şi i-a îndemnat să nu se lase, întrucât 'Europa nu poate întoarce spatele culturii secuieşti sau catalane'. '(...) indiferent cât suntem de mici, suntem parte a acestui continent', a subliniat Marc Gafarot i Monjo.

Pe parcursul manifestării cei peste 5.000 de participanţi au scandat lozinci pro-autonomiste.

Pe de altă parte, Liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a dat citire duminică, în faţa a peste 5.000 de participanţi al mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureş, unei petiţii care va fi înaintată Guvernului României, în care se arată că cei prezenţi protestează împotriva unei regionalizări care' lezează interesul şi existenţa poporului secuiesc'.

'Ţinutul Secuiesc să devină regiune de sine stătătoare, cerem garantarea prin lege a autonomiei Ţinutului Secuiesc. Protestăm împotriva unei regionalizări care lezează interesul şi existenţa poporului secuiesc. Autorităţile române să înceteze de îndată luptă împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea maghiarilor si secuilor, protestăm împotriva instituţiilor statului de drept pentru că hărţuiesc şi intimidează cetăţenii români de naţionalitate maghiară. Vrem libertate şi egalitate deplină şi reală pentru toţi locuitorii Ţinutului Secuiesc', se arată în document.

În plus, prin petiţie se solicită Guvernului să înceapă 'de îndată' tratative cu 'reprezentanţii Ţinutului Secuiesc', care cer 'autonomia pentru Ţinutul Secuiesc şi libertate pentru poporul secui'.

Petiţia urmează să fie depusă la Prefectura Mureş, pentru a fi înaintată Guvernului României.

Ultimele Stiri
abonare newsletter