Actualitate

Finala naţională Eurovision, considerată o provocare şi o rampă de lansare de către concurenţi

<p><strong><img src="documente/stories/tudor turcu_4674.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Finaliştii selecţiei naţionale a concursului Eurovision consideră că participarea la această competiţie reprezintă o provocare, o rampă de lansare, promit spectacole diferite faţă de reprezentaţia lor din semifinală şi sunt optimişti în ceea ce priveşte câştigarea finalei naţionale, care va avea loc sâmbătă seara în studioul 3 al TVR.</strong>


Cei mai mulţi dintre ei au declarat, la finalul repetiţiilor de vineri, că transmit prin piesele lor mesaje de dragoste, mesaje pozitive despre viaţă, vin cu costume speciale create de designeri cunoscuţi precum Cătălin Botezatu, coregrafii semnate de CRBL, vor fi însoţiţi pe scenă de balerini, alţii au susţinători puternici cum ar fi rapsodul Grigore Leşe, iar alţii vor picta în timpul prestaţiei lor din marea finală naţională.

Robert Turcescu şi trupa sa Casa Presei consideră că participarea la selecţia naţională a concursului Eurovision reprezintă o provocare, iar muzica reprezintă o stare de visare, de bucurie, de trăire intensă.

'Eurovisionul pentru noi e o provocare. Noi suntem nişte bărbaţi intraţi în maturitate profesională, personală, nu suntem nişte puşti. Ştim exact cum stăm. Viaţă noastră e destul de aşezată, la o astfel de vârstă îţi permiţi să îşi hrăneşti mult mai mult sufletul şi să cauţi mult mai multă hrană pentru suflet, pentru că pe măsură ce te maturizezi constaţi că de fapt cel mai important lucru în viaţă este să reuşeşti să îţi hrăneşti sufletul de-a lungul timpului. Provocarea aia cu Eurovision a însemnat o stare de emoţie de bucurie de trăire intensă a unor senzaţii pe care sunt convins că din nefericire foarte mulţi oameni care trec de 40 de ani încep să nu le mai simtă', a declarat Robert Turcescu.

Un alt concurent care va intra în finală este Narcis Iustin Ianău cu piesa 'Seven'. După cum a spus la finalul repetiţiilor, piesa sa exprimă un mesaj care trebuie înţeles printr-o metaforă - cele şapte zâmbete, cele şapte coline, iar concursul reprezintă o rampă de lansare.

Tânărul de 17 ani a declarat că pregăteşte un show special pentru finală, pe scenă alături de el fiind balerini de la Opera maghiară din Cluj.

'Ar fi o onoare pentru mine să reprezint România. Este o muncă desăvârşită şi foarte grea pentru a face cinste ţării, iar acest concurs este o rampă de lansare în carieră şi în ceea ce priveşte omul ca artist', a declarat Ianău.

Trupa FreeStay consideră că piesa lor 'Criminal Mind' are un mesaj 'de dragoste', iar concursul reprezintă o provocare pentru ei.

'Piesa a fost făcută într-un moment de cumpănă al vieţii mele. Am compus-o împreună cu Alexandru Matei de la trupa Jukebox. E un mesaj facil, cu nişte versuri uşor de reţinut pentru că la asta m-am gândit că se rezumă Eurovisionul - o piesă şlăgăroasă cu o temă frumoasă. Nu e neapărat optimist mesajul, dar energia pe care o degajăm noi face ca piesa să fie contrastant de frumoasă', a declarat Florin Ristei, care a fost solistul trupei Amicii.

Piesa Elenei Cârstea Muttart - 'Spinning' - transmite un mesaj pozitiv, despre viaţă. Potrivit artistei, atunci când cazi în viaţă trebuie să o iei de la capăt, 'nimic nu se termină definitiv'. Ea a declarat că a venit la acest concurs din dorinţa de a cânta şi pentru că i-a fost foarte dor de publicul din România.

'Am venit la Eurovision pentru că m-am gândit că ar fi cazul să vin să mai cânt. Mi-a fost dor de publicul de acasă şi vreau să cânt, să mă distrez, să mă simt bine. Dacă eu mă simt bine, se simte şi publicul', a spus Elena Cârstea Muttart.

Un alt nume greu care participă la selecţia naţională din acest an este şi Luminiţa Anghel, care spune despre piesa sa 'Unique' că transmite un mesaj pozitiv. 'Viaţa merită să o preţuim pentru fiecare sentiment frumos pe care îl trăim pentru fiecare. Merită să avem grijă de ea şi să o păstrăm', a afirmat Luminiţa Anghel, care în 2005, împreună cu trupa Sistem, a reprezentat România la Eurovision, clasându-se pe locul al treilea.

În finala de sâmbătă va participa pentru a treia oară Ovidiu Anton cu piesa 'Run away with me', iar mesajul piesei reprezintă mesajul acelor tineri care simt s-au săturat să trăiască după regulile impuse de alţii şi care găsesc ecou în jurul lor doar în persoana iubită.

Pentru el, Eurovisionul este un concurs de amploare la care a participat de trei ori şi a ajuns în finală cu o piesă proprie apreciată de juriul de specialitate şi de public.

Cel mai tânăr concurent, care are 16 ani, Cristian Prăjescu, numit de specialişti ca fiind un 'Bryan Adams al României', vine cu piesa 'The best thing in life is to love'. El spune că mesajul piesei este clar - trebuie să iubim, iar participarea la această competiţie reprezintă cea mai mare realizare a sa de până acum, însă afirmă că nu se va opri aici.

Cezar este un alt concurent care va intra în marea finală de sâmbătă cu piesa 'It's my life', care are un mesaj profund -'iubirea este suverană'. El a mai spus că toată lumea consideră greşit că piesa lui face parte din genul pop-opera.

'Mulţi au asociat această piesă cu genul pop-opera. Nu are nicio legătură. Eu vă spun aşa, din punct de vedere al structurii piesei este o piesă cât se poate de dance, de dinamică nu are nicio legătură cu genul pop-opera', a afirmat Cezar.

Pe de altă parte, trupa Electric Fence aduce anul acesta o piesă despre strănepoata Zarazei - 'Emilia', 'care este acea fată frumoasă care îţi intră în inimă şi nu îţi mai iese şi care se aseamănă cu acele fete din muzica românească de care nu prea ai loc', după cum spun membrii trupei.

Pata de culoare a spectacolului de sâmbătă seara va fi dată de Renee Santana, nepoata celebrului chitarist Carlos Santana, cu piesa 'What is love' despre care artista de origine mexicană spune că este un cântec vesel, de vară. 'Sunt foarte fericită când cânt acestă piese. În show-ul de mâine i-am invitat pe scenă alături de noi pe copii de la Station 4 să cânte alături de noi şi va fi foarte frumos vom face lucruri foarte drăguţe pe scenă', a declarat Renee Santana.

Tudor Turcu va avea o prestaţie cu totul şi cu totul inedită pentru că va picta în timp ce va interpreta piesa 'Hello'. 'Mâine, în finală, voi picta în timp ce voi cânta, voi picta melodia sau interiorul melodiei - sufletul meu - iubita mea', a declarat Tudor Turcu, la finalul repetiţiei de vineri.

Ultimul concurent care va intra în finala de mâine seară, Andrei Leonte, va interpreta piesa 'Paralyzed' despre care spune că transmite un mesaj pozitiv. 'Eu am venit destul de realist şi mi-am ştiut locul aici, dar cei de acasă vor să câştig, aşa că nu pot să îi refuz. Am emoţii constructive şi rămân pozitiv', a spus Leonte, primul câştigător al concursului TV X Factor România.

Reprezentantul României la Eurovision, care va fi desemnat sâmbătă, va concura în cea de a doua semifinală de la Malmo, programată pe 16 mai. Prima semifinală se va desfăşura pe 14 mai, iar finala Eurovision de la Malmo va avea loc pe 18 mai.

Cele mai bune performanţe ale României în competiţia Eurovision au fost de două ori locul al treilea, obţinut în 2010 de Paula Seling şi Ovi cu piesa 'Playing with fire' şi în 2005 de Luminiţa Anghel şi Sistem cu 'Let My Try', şi o dată locul al patrulea, în 2006, prin Mihai Trăistariu cu 'Tornero'.

Trupa Mandinga a reprezentat România în 2012 în finala competiţiei şi s-a clasat pe locul al 12-lea, cu melodia 'Zaleilah'.

Ultimele Stiri
abonare newsletter