Actualitate

Lucia Morariu, preşedintele ANAT Nord Vest, face praf România: NU este o destinaţie turistică

<p><strong><img src="documente/stories/turism m 16.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) regiunea Nord-Vest, a declarat sâmbătă, că România nu este o destinaţie turistică atâta timp cât nu-şi rezolvă problemele de infrastructură. Întrebată de jurnalişti de ce nu a mers la cel mai mare târg de turism din lume, cel de la Berlin, şi a preferat să vină la Târgul de vacanţe de la Cluj-Napoca, Morariu a precizat că, per ansamblu, România nu este o destinaţie turistică. </strong>



„Târgul de la Berlin e mai mult un târg de business la care sunt prezenţi marii tour operatori şi prezenţa noastră la târg costă. Noi considerăm că România nu este o destinaţie turistică până ce nu-şi rezolvă problemele de infrastructură. România are mari probleme la acest capitol”, a precizat preşedintele ANAT Nord-Vest şi totodată directorul agenţiei de turism, Eximtur.

De asemenea, Morariu a comentat şi lipsa Clujului de la cel mai important târg de turism din lume, Internationale Tourismus-Börse (ITB), de la Berlin. „La Târgul de la Berlin e puţin probabil ca oamenii să aleagă Clujul ca şi destinaţie turistică. Oamenii nu vor sta la Cluj, acolo excursiile nu se fac către un oraş, Cetăţenii nu-şi doresc să vină la Cluj, cel mult ei pot solicita ca oraşul Cluj-Napoca să fie inclus între alte destinaţii alese. Tour operatorii prezintă de regulă programe combinate din două-trei oraşe”.

Judeţul Cluj ar fi trebuit să fie reprezentat la Târgul de Turism de la Berlin de o delegaţie a oraşului Cluj-Napoca şi de Salina Turda, însă singurii participanţi clujeni la târg sunt agenţia City Tours&Events, al cărui director este Traian Almăşan şi George Turism. „Anul trecut am participat şi trebuia să participăm şi anul acesta, dar, din cauză că nu s-a adoptat în timp util bugetul local, acest lucru nu a fost posibil”, a declarat Mirela Ogruţan, de la Biroul Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca. Salina Turda lipseşte fiindcă directorul are probleme de sănătate.

Târgul Internaţional de Turism de la Berlin înseamnă 10.086 de expozanţi din 188 de ţări şi se desfăşoară între 6 şi 10 martie. Din judeţul Cluj ar fi trebuit să participe Salina Turda şi oraşul Cluj-Napoca care avea ocazia să-şi promoveze frumuseţile şi să le arate europenilor cine este Capitala Europeană a Tinerilor din 2015. Însă, ambele participări au fost însă contramandate în ultimul moment

Despre Târgul de vacanţe care se desfăşoară la Expo Transilvania în această perioadă, Lucia Morariu a spus că este cea mai importantă manifestare de acest tip cu caracter regional.

„Practic este cel mai mare târg de turism după târgul de turism de la Bucureşti, care are loc săptămâna viitoare. Noi, ca şi asociaţie am ales să fim prezenţi în mod oficial cu toti membrii noştri pentru că avem capacitatea de a promova un asemenea târg pentru că fără vizitatori nu facem business, iar această locaţie de la Expo Transilvania este cunoscută de vizitatori ca o locaţie unde se organizează numai târguri. Observ că pentru prima dată şi Consiliul Judeţean Cluj este prezent aici cu materiale de promovare turistică ceea ce până acum nu a mai prea făcut. Cu toate acestea, suntem în continuare nemulţumiţi de condiţiile pe care le pune la dispoziţie acest spaţiu de la Expo Transilvania. Acestea nu sunt condiţii reprezentantive pentru Cluj”, a mai precizat Morariu.





abonare newsletter