Actualitate

FOTO-VIDEO Târgul de vacanţe de la Expo Transilvania: Alba Iulia a luat faţa Clujului la promovarea judeţului

<p><strong><img src="documente/stories/turism m 4.jpg" border="0" width="387" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cel mai mare târg de turism, după cel din Bucureşti, şi-a deschis porţile la Expo Transilvania. Peste 40 de agenţii de turism s-au întrecut în a oferi clujenilor cele mai atractive vacanţe în străinătate. Totuşi, agenţiile au fost întrecute de vecinii noştri din judeţul Alba. Aceştia au găsit o modalitate inedită de a-şi promova judeţul, reconstituirea unei lupte între daci şi romani. </strong></p>


„Municipiul Alba Iulia este ţinutul cel mai încărcat de istorie de pe teritoriul României”, au precizat reprezentanţii Primăriei municipiului Alba Iulia. Reprezentanţii din Alba Iulia s-au costumat în soldaţi romani din Legiunea a XIII a Gemina - legiunea de elită a Armatei romane - şi, la comanda conducătorului ei, le-au arătat vizitatorilor cum luptau romanii pe vremuri.

Standul Primăriei Alba Iulia a fost vecin cu cel al Consiliului Judeţean Cluj. Primul, sub  genericul „Cealaltă Capitală“, al doilea, sub motto-ul „Cluj, peisaj cultural“. Sub genericul „Clujul, peisaj cultural”, autorităţile judeţene au oferit vizitatorilor pliante informative despre Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic sau Mănăstirea Nicula.

Întrebat despre promovarea făcută de judeţul Alba Iulia, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat: “Este un paradox pentru că judeţul Cluj are tot ceea ce înseamnă relief, începând de la câmpie, dealuri până la munte, până la turismul montan şi cel alpin, trecând pe la turismul medical, vorbesc aici de Cojocna şi alte locaţii pe care judeţul le are, şi bineînţeles să nu uităm monumentele istorice, monumentele de arhitectură, şi multe alte lucruri pe care, din păcate, Clujul nu le promovează. Noi încercăm, Consiliul Judeţean, să facem acest lucru prin acest târg care se adresează celor care vor să cumpere bilete în străinătate, dar noi le oferim bucuria de a regăsi sau a descoperi că judeţul Cluj are multe locuri care pot fi văzute Nu am apucat să văd ofertele de la târg, în primul rând am venit să văd standurile noastre, prin cei de la Salvamont, prin cei de la Produs de Cluj, prin Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Fiecare demonstraţie te învaţă ceva. Poate învăţăm noi de la ei ceva, poate învaţă ei de la noi ceva. Eu sunt mulţumit de standul Clujului. La anul poate vom veni si noi cu ceva spectaculos”.

Întrebat care este locul său preferat, Uioreanu a răspuns: „Din judeţul Cluj, locul meu preferat este zona Gherlei, Gherla ca şi obiectiv, tradiţie, monumente de arhitectură care sunt particulare şi unice în lume. Iubesc Clujul în totalitate dar într-un fel mă leagă şi cariera politică pe care o am şi am început-o în zona Gherla”.


Prezentă la Târgul de vacanţe de la Cluj, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) regiunea Nord-Vest, Lucia Morariu, a comentat modalitatea de promovare a Primăriei Alba Iulia şi a Consiliului Judeţean Cluj. Întrebată dacă ar fi un simplu turist şi ar trebui să aleagă între cele două destinaţii, Alba Iulia sau Cluj, care i s-ar părea mai atrăgătoare, Morariu a răspuns: „N-aş face o comparaţie între cele două destinaţii, în primul rând, pot să vă spun că turismul este interesant atât în judeţul Cluj, cât şi în judeţul Alba. Colegii din judeţul Alba sunt poate mai activi din punct de vedere al manifestărilor. Aici este o diferenţă de stil. Eu am rezerve faţă de această promovare agresivă în cazul celor din Alba Iulia, pe mine lucrurile acestea mă agasează”.

Pentru cei care vor să-şi petreacă totuşi vacanţa în străinătate şi au bani, operatorii de turism oferă pachete care pot să pornească de la 70 de euro pentru un apartament în Croația pentru o săptămână, 300 de euro pentru o vacanţă în Antalya sau 1.200 de euro în Maldive, o săptămână. Există şi excursii care pot depăşi suma de 1500 de euro de persoană pentru un sejur de 10 nopţi (1 Mai şi Paşte) în Singapore, Bali şi Kuala Lumpur. De asemenea, un sejur de şapte nopţi în Mexic costă puţin peste 1200 de euro de persoană, iar pentru un sejur de şapte nopţi în Thailanda sau Bangkok clujenii trebuie să scoată din buzunar 1400 euro de persoană.

Potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism, cea mai căutate destinaţie în rândul clujenilor este litoralul bulgăresc, unde o excursie pentru şapte zile porneşte de la 100 de euro. Pachetele turistice sunt pentru toate buzunarele, de la o vacanţă 73 de euro în Italia până la sute de euro, aproape de 2.000 de euro pentru un concediu în sudul Asiei. „Cei care doresc să vadă mai multe ţări, le prezentăm un circuit turistic şi le facem o ofertă personalizată care ajunge la câteva sute de euro“, afirmă reprezentantul unei firme de turism din Cluj. Târgul este deschis până duminică, 10 martie, la ora 19.00.

abonare newsletter