Actualitate

CNA: Educaţia media ar trebui introdusă între materiile şcolare

<p><img src="documente/stories/2013/03_martie/08/informatica.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px;" /><strong>Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a declarat vineri, la dezbaterea "Nu vă uitaţi copiii la TV - Vezi ce vede copilul tău", că între materiile şcolare ar fi necesară şi educaţia media, cu o periodicitate cel puţin lunară, având în vedere că media influenţează foarte mult copiii.</strong>


Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) organizează, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea "Nu vă uitaţi copiii la TV - Vezi ce vede copilul tău", la care a participat şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. La eveniment sunt prezenţi şi specialişti din domeniul sănătăţii şi ai educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei nonformale şi reprezentanţi ai unor radiodifuzori care difuzează programe pentru copii.

În acest context, Valentin Jucan, membru al CNA, a spus că degradarea spaţiului audiovizual se răsfrânge asupra copiilor şi tinerilor. Jucan a mai spus că, pentru aceştia, puterea exemplului negativ, preluat din spaţiul audiovizual, are toate caracteristicile a ceea ce se numeşte "corupţie'", respectiv "corupţia spirituală". "Implicaţiile acestui fenomen sunt vaste şi devastatoare în rândurile tinerilor", care sunt "seduşi" de ce văd la televizor.

El a mai spus că libertatea a fost înţeleasă de către media, după 1989, ca "libertatea de a fi dezmăţat, libertatea de a exhiba neruşinarea, libertatea de a cultiva limbajul mitocănesc, calomnia".

Jucan a mai spus că televiziunea favorizează, în anumite cazuri, comportamentele violente, incitând la violenţă prin prezentarea comportamentelor violente. El a precizat că, pentru combaterea acestor fenomene părinţii, şcoala şi CNA trebuie să colaboreze.

putea introduce între materiile şcolare educaţia media, cu o periodicitate cel puţin lunară. Dezbaterile între tineri, simularea realizării corecte a unui reportaj, minime cunoştinţe nu de presă - în sens ştiinţific -, ci de nuanţe ale bunului simţ ar avea un efect, cred eu, rapid în îmbunătăţirea calităţii cerinţelor pe care publicul le are de la media", a mai spus Valentin Jucan.

Totodată, el a spus că, măcar pentru câteva luni, ar fi indicat ca CNA să abordeze doar rapoarte de monitorizare bazate pe protecţia minorilor şi a demnităţii umane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter