Actualitate

Premieră în justiţia din România! Curtea de Apel Târgu-Mureş a stabilit că pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/08/facebook.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Curtea de Apel Târgu Mureş a stabilit, într-o cauză judecată în contencios administrativ, că pagina de Facebook este spaţiu public, nu privat.

"Reţeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o căsuţă poştală electronică. Profilul său personal pe Facebook chiar dacă este accesibil doar prietenilor adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre "prieteni" putând distribui informaţiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunoştea", se arată într-o decizie pronunţată de Curtea de Apel, conform hotnews.ro.


Decizia vine după ce, în timpul protestelor din ianuarie 2012, fostul director de cabinet al prefectului din Tîrgu-Mureş, Mircea Munteanu, a postat pe pagina personală un mesaj cu tentă rasistă.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat, iar bărbatul a fost amendat cu 1.000 de lei. Munteanu a atacat hotărârea în instanţă, dar Curtea de Apel i-a respins contestaţia şi a motivat că mesajul lezează demnitatea unora dintre protestatari.


Hotărârea a fost pronunțată în 17 ianuarie 2013, iar între timp a fost publicată și motivarea. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.

În Romania, cazul este o premieră, însă situații similare au fost judecate și în alte state europene. Justiția franceză a condamnat în ianuarie 2012 la amenda de 500 de euro un salariat al unei operator Call center care postase pe Facebook expresii injurioase la adresa angajatorului său.

 


 

abonare newsletter